Έναν πολύ φιλόδοξο θεσμό που υπόσχεται ασύλληπτα χρήματα για τα δεδομένα της "μαύρης ηπείρου" ανακοίνωσε η CAF. Διαφέρει, ωστόσο, από την "Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα" διότι δεν είναι δημιούργημα συλλόγων, αλλά της Ομοσπονδίας. Και συγχρόνως δε θα είναι "κλειστή λέσχη"...

Αφρικανική Σούπερ Λιγκ με το “ΟΚ” της FIFA! Η είδηση δεν έπεσε ακριβώς και ως κεραυνός εν αιθρία. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο είχε μιλήσει δημόσια για μια τέτοια διοργάνωση από τα τέλη του 2019 ήδη. Και επανέλαβε την πρόταση στο συνέδριο της CAF στο Μαρόκο, τον περασένο Φεβρουάριο. Όπως και να ‘χει όμως το πράγμα, στη σκιά των αντιδράσεων -αλλά και της επιμονής κάποιων συλλόγων- για την “Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα”, η ανακοίνωση από τον Δρ. Πατρίς Μοτσέπε ότι μια Αφρικανική τέτοια θα αρχίσει από το 2023, προκάλεσε εντύπωση.

Ο Μοτσέπε ανακοίνωσε τη δημηιουργία του θεσμού στην 44η Γενική Συνέλευση της CAF, στην Αρούσα της Τανζανίας. Και μάλιστα πρόσθεσε ότι μιλά για μια διοργάνωση που θα μοιράσει ασύλληπτα, για τα δεδομένα της αφρικανικής ηπείρου, χρήματα. Συνολικά 100.000.000 δολάρια (!), με τον τροπαιούχο να βάζει στο ταμείο 11.500.000 -όταν ο νικητής του Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει σήμερα μόλις 2.500.000.

Μάλλον θα αλλάξει όνομα – δε θα είναι μια “κλειστή λέσχη”…

Ο τελικός σχεδιασμός της Αφρικανικής Σούπερ Λίγκ, που μάλλον θα πάρει τελικά το όνομα Άφρικαν Φούτμπολ Λιγκ -για να μην υπάρχουν… κακοί συνειρμοί- δεν έχει γίνει ακόμη. Μοτσέπε και Ινφαντίνο, ωστόσο έδωσαν το περίγραμμά της. Η πιο βασική της διαφορά από την “Ευρωπαϊκή” είναι ότι δε θα είναι “κλειστή λέσχη”. Θα περιλαμβάνει 24 ομάδες από (τουλάχιστον) 16 χώρες με συνολικό πληθυσμό 850.000.000 ανθρώπων, αλλά θα έχει και πλέι-οφ προβιβασμού και υποβιβασμού.

Κάθε χώρα θα μπορεί να έχει το πολύ τρεις ομάδες στη διοργάνωση που θα διαρκεί 10 μήνες, από τον Αύγουστο ως το Μάϊο. Συνολικά θα παίζονται 197 παιχνίδια με τους φιναλίστ να παίζουν μάξιμουμ 21. Αυτό το φορμάτ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Νοτίου Αφρικής που λένε ότι “το αφρικανικό ποδόσφαιρο μπορεί να μη συνέλθει από τα συντρίμμια αυτής της λίγκας”.

Δεν το βρίσκουν όλοι τόσο καλή ιδέα…

Ο πρόεδρος της Κέιπ Τάουν, Τζον Κομίτι μίλησε για “σούπερ ανόητη ιδέα που μπορεί να σκοτώσει το αφρικανικό ποδόσφαιρο”. Αλλά, για την ήπειρο, τα λεφτά που υπόσχονται οι Μοτσέπε-Ιφαντίνο είναι απίθανα για να μην μπουν οι ομάδες στον πειρασμό. Και μόνο τα fixed 3.500.000 δολάρια σε κάθε ομάδα που θα συμμετέχει είναι μυθικό ποσόν. Και η CAF υπόσχεται, επίσης, 1.000.000 δολάρια κάθε χρόνο σε κάθε ομοσπονδία-μέλος της καθώς, επίσης, και μια επένδυση ύψους 50.000.000 δολαρίων για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου Γυναικών και τις διοργανώσεις των ομάδων Νέων.

Ο Μοτσέπε μιλάει για “επανάσταση που θα αλλάξει το πρόσωπο του αφρικανικού ποδοσφαίρου”.  Και κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην κατασκευή κατάλληλων γηπέδων για την προώθηση (και) του νέου θεσμού. Να τονίσουμε ότι στα σχέδια υπάρχει η πρόβλεψη για wild cards σε ομάδες, ενώ η φάση των πλέι-οφ θα θυμίζει το αμερικάνικο φούτμπολ.

Ήδη κυκλοφορούν τα “σίγουρα” ονόματα της διοργάνωσης…

Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της FIFA, αφού, όπως είπε ο Ινφαντίνο, δεν αφορά κάτι “εκτός” των διεθνών ποδοσφαιρικών δομών, αλλά είναι δημιούργημα της CAF -και όχι, όπως η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκ, ένα δημιούργημα συλλόγων. Τα ονόματα τουλάχιστον 10 ομάδων έχουν ήδη κυκλοφορήσει ως “σίγουρα” για τη διοργάνωση που ενδέχεται να φέρει αλλαγές στο φορμάτ και του αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ, προκειμένου να γίνει ρεαλιστικό ένα καλεντάρι αγώνων που αφορούν τεράστια ταξίδια. Όσο ωραία κι αν ακούγονται όλα αυτά, ωστόσο, η CAF -αλλά και η FIFA- δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει με ποιους τρόπους θα χρηματοδοτήσουν τον νέο, τόσο “πλούσιο” θεσμό. Αυτό, πάντως, δε φαίνεται να είναι πρόβλημα. Τα σχετικά πλάνα είναι ήδη έτοιμα και η ανακοίνωσή τους θα γίνει σύντομα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Peйтинг Toп-10 Лучшиx Oнлaйн Кaзинo Poccии Пo Чecтнocти, Выплaтaм и Oтдaч
Uncategorized

Peйтинг Toп-10 Лучшиx Oнлaйн Кaзинo Poccии Пo Чecтнocти, Выплaтaм и Oтдaч

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα