Σόκ στο αγγλικό ποδόσφαιρο -με εμπλοκή και της Κύπρου- από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera! Η ερευνητική ομάδα του καναλιού ανέβασε στον “αέρα” ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο:  «The Men Who Sell Football». “Οι άνθρωποι που πούλησαν το ποδόσφαιρο”. Το ρεπορτάζ τους επιχειρεί να ρίξει φως σ’ ένα σκιώδες ζήτημα. Αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών αγγλικών […]

Σόκ στο αγγλικό ποδόσφαιρο -με εμπλοκή και της Κύπρου- από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera! Η ερευνητική ομάδα του καναλιού ανέβασε στον “αέρα” ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο:  «The Men Who Sell Football». “Οι άνθρωποι που πούλησαν το ποδόσφαιρο”. Το ρεπορτάζ τους επιχειρεί να ρίξει φως σ’ ένα σκιώδες ζήτημα. Αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών αγγλικών ομάδων.

Με λίγα λόγια, στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι στην Αγγλία λειτουργεί ένα κύκλωμα που μέσω ποδοσφαίρου νομιμοποιεί μαύρο χρήμα -και από εγκληματικές δραστηριότητες. Και ότι στο όλο κύκλωμα εμπλέκεται και η Κύπρος, μέσω των “χρυσών διαβατηρίων” -σκάνδαλο που επίσης είχε αποκαλύψει το Al Jazeera. Οι ερευνητές του καναλιού παρουσιάστηκαν, όπως και στην υπόθεση των “χρυσών διαβατηρίων”, ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου, καταδικασμένου για δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος “επενδυτή”.

Σε όλους τους εμπλεκόμενους λένε ξεκάθαρα ότι ο “πελάτης” τους, θα ήθελε να “ξεπλύνει” χρήμα (και αμαρτίες…) μέσω της αγοράς μιας αγγλικής ομάδας. Και η απάντηση που παίρνουν, λίγο πολύ, είναι ότι “όλα γίνονται” -με το αζημίωτο φυσικά. Μεταξύ τους, η εξαπάτηση των αγγλικών ποδοσφαιρικών αρχών, αλλά και η απόκτηση μιας νέας ταυτότητας -διαβατηρίου, για την ακρίβεια. Και μάλιστα, διαβατηρίου χώρας – μέλους της Ε.Ε.; της Κύπρου.

Αναζητώντας… σύλλογο-πλυντήριο

Οι ρεπόρτερ, με τη χρήση κρυφών καμερών, συναντώνται στην πορεία της έρευνας με τον Κρίστοφερ Σάμιουελσον. Ο Σάμιουελσον είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Είναι ειδικός σε offshore trusts και σε συμφωνίες για εξαγορά ποδοσφαιρικών ομάδων. Περιγράφεται ως «ο ιδανικός άνθρωπος του παρασκηνίου» και με ανάλογο ύφος, μιλά στους ρεπόρτερ. Λέει ότι αυτός και ένας συνεργάτης του, ο Κιθ Χάντερ -ιδιωτικός ερευνητής και πρώην επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ- χρησιμοποιούν «βρόμικα κόλπα» για να ολοκληρώνουν τις συμφωνίες.

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera ξεκαθαρίζουν στον Σάμιουελσον ότι εκπροσωπούν ένα ύποπτο και καταδικασμένο πρόσωπο. Ανοιχτά λένε ότι ο κ. X- όπως τον ονομάζουν, είναι πολύ πλούσιος, αλλά και… αρκετά εγκληματίας. Ότι καταδικάστηκε ερήμην σε επτά χρόνια φυλάκιση και μετέφερε λαθραία τα χρήματά του εκτός Κίνας, μέσω κάποιου καζίνου στο Μακάο. Στη συνέχεια του αναφέρουν, επίσης ξεκάθαρα, ότι τώρα επιθυμεί να αγοράσει αγγλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο για να ξεπλύνει τα χρήματά του.

Κανένα πρόβλημα -ούτε με το διαβατήριο…

Σε όλα αυτά λαμβάνουν άνετες και χαλαρές απαντήσεις από τον Σάμιουελσον που υπονοούν ότι κανένα από τα πιο πάνω θέματα δεν αποτελεί πρόβλημα! Τους διαβεβαιώνει επίσης ότι μπορεί να τους παράσχει ένα νέο διαβατήριο για τον εγκληματία πελάτη τους. Και μια νέα ταυτότητα, ώστε να εξαπατήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές.

Σχετικά με το διαβατήριο, ο Χάντερ λέει στους δημοσιογράφους ότι το έχει κάνει συχνά και χωρίς προβλήματα για λογαριασμό Ινδών, Ρώσων, Ουκρανών και Νιγηριανών «Το έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και σας διαβεβαιώνω ότι ήταν σε πολύ χειρότερη θέση από το αφεντικό σας», αναφέρει. Κι όταν ερωτάται κατά πόσον μπορούν να αλλάξουν όνομα στον πελάτη τους, ο Χάντερ απαντά: «Το έχουμε ξανακάνει, θα το προσπαθήσουμε και τώρα».

Παρολίγο… “πώληση” της ιστορικής Ντέρμπι Κάουντι!

Στο ντοκιμαντέρ, οι δημοσιογράφοι του AL Jazeera φτάνουν να συναντηθούν έως και με τον πρόεδρο της ιστορικής Ντέρμπι Κάουντι, Η Ντέρμπι είναι μια από τις 10 ιδρυτικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου, το 1888! Έχει δύο τίτλους. Στους “εκπροσώπους του επενδυτή”, παρουσιάζεται έως και το γήπεδο της ομάδας -από τον πρόεδρο!

Πρακτικώς, φτάνουν ένα βήμα πριν από την εξαγορά του συλλόγου. Το ντοκιμαντέρ, καταλήγει έτσι ότι πολλά αγγλικά κλαμπ μπορούν να αποκτηθούν από εγκληματίες για να «ξεπλύνουν» τα παράνομα έσοδά τους.

«Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι θυμωμένοι”, δήλωσε ο Ben Cowdock, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ερευνητικής αρχής για τη διαφάνεια στην Αγγλία. “Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ευπάθεια στο αγγλικό ποδοσφαιρικό σύστημα σε ό,τι αφορά κεφάλαια αμφίβολης προέλευσης και ακατάλληλους ιδιοκτήτες. (Το ντοκιμαντέρ) Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την αστυνομία και για τις αγγλικές ποδοσφαιρικές αρχές» συμπληρώνει.

Η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης και του Γενικού Εισαγγελέα

Το προηγούμενο ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζιρα, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020, με τίτλο «The Cyprus Papers Undercover». Είχε τότε οδηγήσει στην παραίτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ακολούθησαν έρευνες από την κυπριακή κυβέρνηση και την ΕΕ και, τελικά, η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Στο νέο ντοκιμαντέρ, ένας από τους πρωταγωνιστές αναφέρει ότι Κύπριος υπουργός είχε ταξιδέψει στην Αγγλία για να υπογράψει τα έγγραφα παραχώρησης διαβατηρίου σε Ρώσο πελάτη τους. Χθες, ωστόσο, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι “πρόκειται για αναλήθειες που λέχθηκαν από μη αξιόπιστα άτομα με σκοπό να πείσουν τους πελάτες τους για να επενδύσουν τα χρήματά τους”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Γιώργος Σαββίδης, τέλος, δήλωσε ότι “οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρξει μέσω ενός νέου βίντεο του Al Jazeera και αφορά την Κύπρο θα τύχει της σωστής αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία. Πρέπει οι έρευνες να γίνονται προσεκτικά, μεθοδικά, βήμα-βήμα για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Το ρεπορτάζ “ξύνει” μια παλιά πληγή…

Το ρεπορτάζ έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως γύρω από το πρόσωπο του Σάμιουελσον. Εάν, δηλαδή, όντως λέει αλήθεια ότι μπορεί να πετύχει όλα όσα ισχυρίζεται ή απλώς προσπαθεί να ξεγελάσει τον “Κινέζο επενδυτή”. Το κατά πόσον παρουσιάζεται αξιόπιστος και ικανός να κάνει όσα λέει ο Σάμιουελσον μπορείτε να το διαπιστώσετε μόνοι σας… Το βέβαιο είναι ότι η έρευνα σκαλίζει μια ανοιχτή πληγή στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Πολύ συχνά, οι οπαδοί των παραδοσιακών αγγλικών συλλόγων έχουν έλθει σε σύγκρουση με τις ιδιοκτησίες των ομάδων τους. Ισχυρίζονται ότι η “προϊοντοποίηση” του παιχνιδιού το απομακρύνει από τις παραδοσιακές του ρίζες. Και ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πολιτιστική αξία για τη χώρα. Όχι εμπόρευμα.

Το προηγούμενο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, αποδείχθηκε ότι είχε βάση. Εάν συμβεί το ίδιο και τώρα, το αγγλικό ποδόσφαιρο θα κλονιστεί. Κατά πόσον, απομένει να φανεί…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι