Αν θα έπρεπε να μιλήσουμε για την δύναμη του ανθρώπου, αντί για αναλύσεις και μεγάλα κείμενα, χρειάζεται μόνο ένα όνομα. Μάρκο Φαν Χίνκελ. Εκεί που ήταν για να μην ξαναπερπατήσει, όχι μόνο περπάτησε, αλλά ξαναέπαιξε μπάλα με την Αιντχόφεν. Ένα μεγάλο θαύμα. Όχι. Αλλά μια τεράστια δύναμη ψυχής. Εξι επεμβάσεις, ένα κατεστραμμένο γόνατο από ρήξη […]

Αν θα έπρεπε να μιλήσουμε για την δύναμη του ανθρώπου, αντί για αναλύσεις και μεγάλα κείμενα, χρειάζεται μόνο ένα όνομα. Μάρκο Φαν Χίνκελ. Εκεί που ήταν για να μην ξαναπερπατήσει, όχι μόνο περπάτησε, αλλά ξαναέπαιξε μπάλα με την Αιντχόφεν. Ένα μεγάλο θαύμα. Όχι. Αλλά μια τεράστια δύναμη ψυχής.

Εξι επεμβάσεις, ένα κατεστραμμένο γόνατο από ρήξη χιαστού και επικίνδυνες μολύνσεις. Ο Μάρκο Φαν Χίνκελ αφού έδωσε μάχη για να περπατήσει, τώρα μπορεί,τρία χρόνια μετά, να κλωτσάει το τόπι με την PSV.

«Οταν τον βλέπω να καλπάζει από τη μία περιοχή στην άλλη, σκέφτομαι πάντα το ίδιο πράγμα: “Τι τέρας δύναμης είναι αυτό;” Μου θυμίζει τόσο πολύ τον Φρανκ Λάμπαρντ και τον Στίβεν Τζέραρντ»! Ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε μόνο υπέροχα λόγια να πει για το νέο απόκτημα της ομάδας του. Ηταν καλοκαίρι του 2013 και η Τσέλσι είχε μόλις πληρώσει οκτώ εκατ. ευρώ, για να κάνει δικό της το 20χρονο αστέρι της Φίτεσε και του ολλανδικού ποδοσφαίρου, τον Μάρκο Φαν Χίνκελ. Μόνο που όσα διέκρινε σε εκείνον ο Πορτογάλος προπονητής, ο πιτσιρικάς μέσος δεν θα κατάφερνε να τα δικαιώσει ποτέ σε αυτό το ανώτερο επίπεδο.

https://youtu.be/OLXOc7T_0ac

Ενα εξαιρετικό box-to-box εργαλείο που μάρκαρε και έβρισκε δίχτυα με τον ίδιο τρόπο. Το πέρασμά του από τους Μπλε υπήρξε κάτι λιγότερο από σύντομο, για να ξεκινήσουν οι δανεισμοί.  Αφού πέρασε δίχως να κάνει τη διαφορά από Μίλαν (2014-’15) και Στόουκ (2015-’16), βρήκε την Ιθάκη του στην Αϊντχόφεν. Το 2016 του πήγε καλά, αλλά το 2017-’18 έκανε την πιο σπουδαία σεζόν της καριέρας του (16 γκολ σε 33 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις). Μόνο που εκεί ήταν και που τον βρήκε το κακό. Οταν δηλαδή είχε κατακτήσει την Eredivisie και είχε επιστρέψει για την μεγάλη ευκαιρία του στο “Στάμφορντ Μπριτζ“.

Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία σοβαρή ρήξη χιαστών. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για οκτώ μήνες. Από μόνο του το διάστημα αποθεραπείας ήταν μεγάλο και θα απαιτούνταν σημαντική υπομονή και δουλειά. Ωστόσο, η εκτίμηση έπεσε έξω. Οχι για κάποιους μήνες, αλλά για περισσότερο από δύο χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα εμφανίστηκε έξι βδομάδες μετά την πρώτη επέμβαση. Μία μόλυσνη στο γόνατο που δεν μπορούσε να περάσει με τίποτα. Στην αμέσως επόμενη βδομάδα χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο άλλες τρεις φορές και να πάρει αντιβιοτικά για τρεις μήνες. Συνολικά, άνοιξαν με νυστέρι το γόνατό του έξι φορές

«Το θέμα πλέον δεν ήταν το εάν θα μπορούσα να παίξω ξανά μπάλα, αλλά το να κατάφερνα έστω να περπατήσω. Υπήρχε για ένα διάστημα και αυτός ο κίνδυνος και ήταν τρομακτική και μόνο η σκέψη. Επρέπε να δώσω μάχη για να σταθώ στα πόδια μου. Το ποδόσφαιρο εκείνη την περίοδο δεν είχε καμία απολύτως σημασία», εξήγησε σε συνέντευξή του ο Φαν Χίνκελ, ο οποίος πλέον μπορεί και χαμογελάει ξανά.

Στις 10 Ιανουαρίου βρέθηκε στον πάγκο στην αναμέτρηση με τον Αγιαξ και στις 16 του μήνα έπαιξε για τρία λεπτά. Ηταν τα πρώτα λεπτά του στο χορτάρι έπειτα από 938 ημέρες, σχεδόν τρία χρόνια δηλαδή εκτός γηπέδων. «Χάσαμε 1-3, αλλά δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ηταν η πιο γλυκιά ήττα της καριέρας μου. Μακάρι να είμαι γερός και να ακολουθήσουν κι άλλες. Να μπορώ να παίζω μπάλα κι ας χάνω κιόλας πολλές φορές»!

Κόντρα στην Βάαλβαϊκ και την Τβέντε αγωνίστηκε από 16 και 15 λεπτά αντίστοιχα. Σταδιακά μπαίνει πιο συχνά στην αποστολή και όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμος για μία δεύτερη ευκαιρία. Είναι ακόμα νέος, δυνατός. Στα 28 του μπορεί να πατήσει και πάλι γερά στο γήπεδο και να στηριχτεί στο γόνατό του. Η Τσέλσι άλλωστε το καλοκαίρι του έδωσε τέσσερα ακόμα χρόνια συμβόλαιο και η Αϊντχόφεν του χάρισε εμπιστοσύνη, παίρνοντάς τον δανεικό τον περασμένο Οκτώβριο. Και ο Μάρκο Φαν Χίνκελ αφού έμαθε και πάλι να περπατάει, σύντομα θα θυμηθεί και θα θυμίσει πόσο καλός ποδοσφαιριστής υπήρξε. Πόσο καλός μπορεί να είναι…

* Ο Φαν Χίνκελ δεν είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα της PSV και δεν θα παίξει κόντρα στον Ολυμπιακό!

Πηγή: gazzetta

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Eredivisie

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ