Ο, για πολλούς... "παρωχημένος" Καρλέτο, έβαλε και πάλι τα γυαλιά σε όλους εφέτος. Πολυνίκης του Τσάμπιονς Λιγκ, πλέον και μ' ένα σωρό άλλα ρεκόρ στο παλμαρέ του, ο Ιταλός τεχνικός έχει 5 απλούς κανόνες-μυστικά της επιτυχίας του. Θα μπορούσαν να είναι και τυφλοσούρτης για κάθε προπονητή...

Ο… δον Κάρλο Αντσελότι και τα απλά μυστικά του! Σε λίγες μέρες, στις 10 Ιουνίου, ο Ιταλός τεχνικός θα κλείσει τα 63 του. Ως παίκτης, ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς χαφ της εποχής του. Σε μια καριέρα που ξεκίνησε στην Πάρμα, το 1976, πέρασε από τη Ρόμα και τελείωσε στη Μίλαν, το 1992, σε ηλικία 33 ετών, ο Αντσελότι πήρε 14 τίτλους. Μεταξύ τους και Serie A με Ρόμα και Μίλαν και Τσάμπιονς Λιγκ με τους “ροσονέρι”.

Ακριβώς 30 χρόνια μετά, το όνομά του φιγουράρει πλάι σ’ ένα σωρό σπουδαία προπονητικά, πλέον, ρεκόρ. Είναι ο πολυνίκης του Τσάμπιονς Λιγκ, με 4 κατακτήσεις με Μίλαν και Ρεάλ. Είναι ο μόνος που έχει πάρει τίτλο πρωταθλήματος και στα Big5 πρωταθλήματα. Serie A, με Μίλαν, Πρέμιερ Λιγκ, με Τσέλσι, Ligue 1, με Παρί Σεν Ζερμέν, Bundesliga, με Μπάγερν, La Liga με Ρεάλ Μαδρίτης.

Είναι παρασημοφορημένος με δύο από τα υψηλότερα μετάλια τιμής του ιταλικού κράτους, το 1991 και το 2014. Τι άλλο είναι; (Ήταν, μάλλον;) Για πολλούς, όταν πέρυσι το καλοκαίρι ανέλαβε την ομάδα της Μαδρίτης… “ψιλοτελειωμένος” προπονητικά. “Παρωχημένος”. Τεχνικά ανεπαρκής, αλλά και “πίσω από την εποχή μας, πια”. “Προπονητής των αποδυτηρίων πιο πολύ, παρά του αγώνα”. Και διάφορα άλλα τέτοια.

Ηρεμία και χαμηλοί τόνοι ο Κανόνας Νο1

Όπως συνήθιζε και ως παίκτης -και πολύ περισσότερο ως προπονητής- ο “Καρλέτο” αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει όλες αυτές τις εμβριθείς αναλύσεις με αδιατάραχτη ηρεμία και ιώβεια υπομονή. Κι αυτό, σύμφωνα με την Gazzetta Dello Sport, που σκιαγράφησε το προφίλ του μετά και τον κερδισμένο τελικό του Παρισιού είναι το Νο1 μυστικό του. Είναι πάντοτε χαμηλών τόνων. Δε θα υψώσει τον τόνο της φωνής του, δε θα έλθει σε κανενός είδους αντιπαράθεση, δε θα ξεφύγει από τα όρια. Και στις μεγάλες ομάδες, με τους κάθε είδους σούπερ σταρ, αυτό είναι κάτι που πάντοτε μετράει θετικά.

Οι παίκτες πάνω απ’ όλα! (Και κάνα… δείπνο άμα χρειαστεί!)

Η σχέση του με τους παίκτες του, είναι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το 2ο μεγάλο μυστικό του.Ο ίδιος ήταν παίκτης ολκής. Και έτσι μιλάει στους ποδοσφαιριστές του. Πιο πολύ ως ένας σοφός συμπαίκτης τους, παρά ως η ενσάρκωση της εξουσίας στα αποδυτήρια. Ως κανόνα, λέει η Gazzetta, έχει μια σιωπηρή συμφωνία με τους παίκτες του. Εφόσον προπονούνται όσο και όπως πρέπει, εκείνος θα είναι στο πλάι τους. Η εφημερίδα θυμάται την ιστορική απάντησή του όταν οι δημοσιογράφεοι του ανέφεραν ότι ο Ροναλντίνιο ήταν σε κλαμπ ως τις 3 τα ξημερώματα: “Ως τις τρεις; Μα, είχε άδεια ως τις έξι το πρωί”, είχε πει!

Σχετικά, η εφημερίδα θυμίζει και ότι συχνά πυκνά ο Αντσελότι θα βγει για φαγητό με κάποιον παίκτη-κλειδί του που βλέπει ότι κάτι τον απασχολεί. Και είναι χαρισματικός -και- ως προς αυτό. Εννιά στις δέκα φορές, ένα τέτοιο απλό δείπνο, οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τετοια παραδείγματα είναι αρκετά: Ερνάν Κρέσπο, Ντίνο Μπάτζιο, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Τζενάρο Γκατούζο, Μάρκο Βεράτι, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Τζον, Τέρι, Βινίσιους τζούνιορ, όλοι βγήκαν… άλλοι παίκτες μετά από λίγο φαγητό, λίγο κρασί και μια ωραία κουβέντα με τον Αντσελότι…

Μυστικό Νο3: Ποτέ δημόσια αντιπαράθεση με τη διοίκηση

Το τρίτο μυστικό του Αντσελότι, σύμφωνα με την Gazzetta είναι ότι, τουλάχιστον δημοσίως, ποτέ δεν έχει έλθει σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση κάποιας ομάδας του. Προς τα έξω πάντοτε θα πει ότι έχει τους καλύτερους παίκτες του κόσμου. Και πείθει και τους ίδιους γι’ αυτό. Στην καριέρα του έχει συνεργαστεί με Καλίστο Τάντσι, Τζάνι, αλλά και Ουμπέρτο Ανιέλι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, Φλορεντίνο Πέρεθ, Κάρλ Χάιντς ΡουμενίγκεΟύλι Χένες, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις. Ποτέ και με κανέναν δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα.

Μυστικό Νο4: Τακτική με βάση τους παίκτες, όχι το αντίστροφο

Μυστικό Νο4; Ο Αντσελότι γνωρίζει μια χαρά από τακτικές. Είναι όμως απόλυτα ρεαλιστής και καθόλου δογματικός. Εκεί που -σήμερα, ειδικά- άλλοι προπονητές θα βρουν παίκτες για να υλοποιήσουν ό,τι έχουν στο μυαλό τους, ο Καρλέτο θα κάνει το ακριβώς αντίθετο. Θα οργανώσει μια τακτική με βάση το υλικό που έχει!Αν έχω ένα βαρύ φορ“, έχει πει σχετικά, όταν είχε τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Παρί, “τι πρέσινγκ να κάνω; Προτιμώ να τον έχω μέσα στην περιοχή να βάζει τα γκολ όταν η μπάλα φτάσει σ’ εκείνον. Οι τακτικές είναι καλές. Αλλά στο ποδόσφαιρο, το πιο σημαντικό είναι πάντοτε οι παίκτες“.

Μυστικό Νο5: Το κέντρο είναι… αρχή, μέση και τέλος!

Κι όσο για τον 5ο “κανόνα”-μυστικό του; Κι αυτό είναι εξαιρετικά απλό και, μάλλον, πολύ σχετικό με το ρόλο που ο ίδιος είχε ως παίκτης. Για τον Αντσελότι, κάθε καλή ομάδα, ξεκινά, αλλά και τελειώνει στο καλό κέντρο της. Η γραμμή των χαφ είναι για τον (μεταξύ άλλων και προληπτικό, με αρκετά γούρια…) Ιταλό προπονητή το άλφα και το ωμέγα.

Στις αρχές της σεζόν, όταν κάποιοι υπονόησαν ότι το κέντρο της Ρεάλ, με τον Λούκα Μόντριτις στα 36, τον Τόνι Κρός στα 31 και τον Κασεμίρο στα 30 ίσως θέλει “φρεσκάρισμα” o Αντσελότι το αντιμετώπισε… πώς αλλιώς; Με ηρεμία και χωρίς κανενός είδους αντιπαράθεση. Δεν πείραξε τίποτε. Και οι τρεις τους τελείωσαν το τουρνουά με συνολικά… 350 χιλιόμετρα σε τρεξίματα (!), με τον Κροάτη να είναι αυτός με τα περισσότερα, 124,5 και γενικά 2ος συνολικά για την ομάδα, πίσω από τον 22χρονο Βινίσιους, με τα 133 χλμ. Είπαμε. Θέλει τρόπο το πράγμα. Και ο Καρλέτο, τον έχει. Με πέντε απλά μυστικά…



Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρεάλ Μαδρίτης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι