Τι και αν έχουν περάσει 34 χρόνια από το έπος του 1987′; Τι και αν ήταν πριν 27 χρόνια η τελευταία φορά που ο «γκάνγκστερ» πάτησε παρκέ; Ο θρύλος του Νίκου Γκάλη μένει ανεξίτηλος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά όπου υπάρχει μπάσκετ. . Γράφει ο Ιάσονας Μίσχος  . Με τα χρόνια να περνάνε είναι όλο […]

Τι και αν έχουν περάσει 34 χρόνια από το έπος του 1987′; Τι και αν ήταν πριν 27 χρόνια η τελευταία φορά που ο «γκάνγκστερ» πάτησε παρκέ; Ο θρύλος του Νίκου Γκάλη μένει ανεξίτηλος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά όπου υπάρχει μπάσκετ.
.
Γράφει ο Ιάσονας Μίσχος
 .
Με τα χρόνια να περνάνε είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος το στίγμα που έχει αφήσει ένας «παλιός» θρύλος. Κάθε νέα γενιά που δεν έχει προλάβει να γνωρίσει τον Γκάλη, αντιλαμβάνεται όλο και λιγότερο το μεγαλείο του. Τον άθλο του 87′ τα ρεκόρ στα ευρωπαϊκά γήπεδα αλλά και το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά και την ελληνική κοινωνία.
.
Συχνά μεγάλοι έλληνες αθλητές αναφέρονται στον Γκάλη και στο πόσο επηρέασε τους ίδιους και την απόφαση τους να ασχοληθούν με την «σπυριάρα». Για να αποτυπωθεί όμως πραγματικά το μεγαλείο του μοναδικού Έλληνα HOFamer αρκεί να κοιτάξει κανείς την «υπόκλιση» από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Λατρεία» από τρεις διαφορετικές ηπείρους μέσα από αφιερώματα αλλά και ιδιαίτερες ιστορίες.
.
«Ο άνθρωπος που δεν μπορούσε να τον μαρκάρει ούτε ο Τζόρνταν»
.


.

Η πιο πρόσφατη και μία από τις εντυπωσιακότερες έρχεται από την Αμερική. Στην χώρα του Γουίλτ, του Τζόρνταν, του Κόμπι και του Λεμπρόν δεν εντυπωσιάζονται εύκολα, ούτε έχουν ξεπεράσει απόλυτα τον ρατσισμό προς τους Ευρωπαίους παίκτες. Τον Γκάλη όμως τον βλέπουν με άλλα μάτια.
.
Αυτό φαίνεται μέσα από το video του Mike Korzemba. Ο κορυφαίος μπασκετικός youtuber του πλανήτη αποφάσισε να συστήσει στο κοινό τον Νίκο Γκάλη. Μίλησε σε ένα δεκάλεπτο με δέος για τον Ευρωπαίο θρύλο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Ο Νίκος Γκάλης δεν μετάνιωσε που δεν έπαιξε στην Αμερική, αλλά εμείς θα θέλαμε πάρα πολύ να τον είχαμε δει στο ΝΒΑ».
.

Αναφέρθηκε στο ματς όπου Τζόρνταν και Γκάλης έπαιξαν αντίπαλοι, επισημαίνοντας για τον Έλληνα παίκτη ότι «Έβαλε 50 πόντους, δεν μπορούσε να τον μαρκάρει ούτε ο Μάικλ Τζόρνταν». Όσο για το αν θα άντεχε στην Αμερική η οπτική του Korzemba είναι ξεκάθαρη «Θα άλλαζε το παιχνίδι για όποια ομάδα έπαιζε, ήταν απλά τόσο καλός.»

Άλλωστε όπως σημειώνεται, ο Red Auerbach, 16 φορές πρωταθλητής ΝΒΑ έχει δηλώσει ότι στα 50 χρόνια που ήταν στο ΝΒΑ, το να μην υπογράψει τον Γκάλη στους Σέλτικς είναι το μοναδικό λάθος που έχει κάνει στην καριέρα του.
.
Όσο για την ανταπόκριση του βίντεο; Μέσα σε δύο εβδομάδες το έχουν δει περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι, περισσότεροι από κάθε άλλο βίντεο τους συγκεκριμένου youtuber τους δέκα τελευταίους μήνες, ενώ στα σχόλια υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις χώρες του πλανήτη να εκφράζουν τον θαυμασμό τους για τον Γκάλη.
«Αυστραλοί έβλεπαν το σήμα του Άρη και φώναζαν “Γκάλης, Γκάλης”»
.
.
Και αν στην Αμερική είναι πιο αναμενόμενο κάποιος να γνωρίζει τον Γκάλη, το ίδιο δεν ισχύει για την Ωκεανία και τους… Ασιάτες τουρίστες. Κι όμως, μέχρι και εκεί έχει φτάσει η φήμη του HOFamer της τάξης του 2017, όπως έχουν μοιραστεί Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της Μελβούρνης.
.
Στην ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας υπάρχει το φεστιβάλ «antipodes». Εκεί φιλοξενούνται διάφορα περίπτερα που φέρνουν την Ελλάδα στην καρδιά της Μελβούρνης και μέσα σε δύο μέρες περνάνε περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο να δουν τα εκθέματα. Εκεί το 2020 υπήρχε ένα περίπτερο από φίλους του Άρη που διατηρούν τον δικό τους σύνδεσμο.
.
Το συγκεκριμένο περίπτερο ήταν από τα highlights του φεστιβάλ, με τον Νίκο Γκάλη να είναι από τους κύριους λόγους. Όπως μοιράστηκαν σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης μέλη του συνδέσμου που ήταν στην έκθεση «Ήταν πολλοί Αυστραλοί που ήξεραν τον Άρη μέσω του Γκάλη. Ακόμη παραμιλάνε Έλεγαν “Γκάλης, Γκάλης, Άρης, Άρης” και αγόραζαν φανέλες. Ήταν και πολλοί Ασιάτες που ερχόταν και ήξεραν την ομάδα».
Μάλιστα Έλληνας ημι-επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής είχε μοιραστεί και την εμπειρία του με άτομο από την Κίνα που συνάντησε στην Μελβούρνη: «Παίζω μπάσκετ σε μία ομάδα και συζήτησα με έναν Κινέζο. Τον ρώτησα αν ξέρει καμία ομάδα ελληνική ή κανέναν μπασκετμπολίστα και μου απαντάει τον Νικ Γκάλις που ήταν στον Άρη Θεσσαλονίκης»
.
Η απορία για τον Άρη και «Ο 13ος Θεός»
.
.
Φυσικά το μεγαλύτερο δέος για τον «Θεό» του ελληνικού μπάσκετ εκφράζεται από την Ευρώπη. Εδώ που τον είδαν, τον αγάπησαν -για το ταλέντο του- και τον μίσησαν -για τα όσα έκανε στις ομάδες τους-.
.
Ειδικά στην Γαλλία πάρα πολύ συχνά αναρωτιούνται πως γίνεται η ομάδα του Γκάλη να είναι στις χαμηλές θέσεις του πρωταθλήματος. Αδυνατούν να δεχθούν ότι ο Άρης που θαύμασαν παλεύει στις χαμηλές θέσεις. «Σήμερα ο Άρης είναι λίγο κάτω από την μέση του πρωταθλήματος με 2 νίκες και 3 ήττες, τι είναι αυτό;» έγραφε το basketeurope.com στις αρχές του Δεκέμβρη.
.
Στην ίδια ιστοσελίδα η μάχη Γκάλη-Κολέ έχει τίτλο «Ο Θεός απέναντι στον προπονητή της Εθνικής Γαλλίας» δείχνοντας κάτι παραπάνω από σεβασμό στον έλληνα θρύλο.
.
Βέβαια στην Κροατία όλα αυτά πηγαίνουν ένα βήμα παραπάνω.
«Η αρχαία ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες ιστορίες, θαυματουργούς χαρακτήρες και ακόμη πιο θαυμαστές ανατροπές και καταλήξεις, και τα ονόματα των θεών τους είναι χαραγμένα αιώνια στη μνήμη κάθε Έλληνα που γεννήθηκε ποτέ. Αλλά 3.000 χρόνια μετά τη δημιουργία των 12 Ολύμπιων θεών, ένας νέος ήρθε στον κόσμο, υπεύθυνος για μια περιοχή για την οποία οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ιδέα – υπεύθυνος για το μπάσκετ» γράφουν στο crosarka.com προσπαθώντας να αποτυπώσουν το μεγαλείο ενός παίκτη με τον οποίο είχαν μεγάλες μάχες.
.
Η ιστορία που εξηγεί καλύτερα από κάθε άλλη το πόσο καλός ήταν ο Νίκος Γκάλης
.
.
Αν όμως έπρεπε να επιλεγεί μία ιστορία για να εξηγήσει καλύτερα το μεγαλείο του Νίκου Γκάλη, τότε αυτή έρχεται από την Γαλλία και τα μάτια δύο αντιπάλων του που μίλησαν στο lepopulaire.fr για μία βραδιά που θυμούνται με μεγάλη χαρά.
.
Ο πρώτος είναι ο Richard Billet, ένας παίκτης που με την φανέλα της Λιμόζ ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά, ή να κεντρίσει το ενδιαφέρον των προπονητών του.
.
Έχει όμως σαν μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ένα παιχνίδι των Γάλλων με τον Άρη στο κύπελλο Κόρατς. «Μου είπαν ότι θα ξεκινούσα γιατί είχα μία αποστολή, να μαρκάρω τον Έλληνα διάβολο. Κατάφερα να τον τσατίσω, έπαιρνα τις επαφές, τον κυνηγούσα στα σκριν.» λέει με καμάρι ο Billet για να συμπληρώσουν οι Γάλλοι ότι «Έβαλε χειροπέδες στον Γκάλη.» Mάλιστα έγινε γνωστός ως «ο άνθρωπος που σταμάτησε τον Γκάλη».
.
Όλα αυτά δεν λένε κάτι ιδιαίτερο για τον Γκάλη, μέχρι να δει κάποιος τα στατιστικά. Όχι ο «γκάνγκστερ» δεν είχε μείνει στους 8 πόντους, ούτε στους 15 ούτε καν στους 20. Ο Νίκος Γκάλης σκόραρε 44 πόντους. Και όμως, αυτό μέχρι και σήμερα θεωρείται μία απίστευτη αμυντική επιτυχία. Γιατί αυτός ήταν ο Νίκος Γκάλης…
.
Υ/Γ: Για όλα αυτά δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανένας σε αρχεία χρόνων. Όλες οι παραπάνω ιστορίες έχουν δημοσιευτεί ανά την υφήλιο τους τελευταίους 12 μήνες. Γιατί και εν έτη 2021 όλος ο μπασκετικός κόσμος συνεχίζει να «υποκλίνεται» στον Νίκο Γκάλη.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ