Μπορεί το μέγεθός του να μην παραπέμπει σε ποδοσφαιριστή, όμως ο Adebayo Akinfenwa αποτελεί ένα τοτέμ του αθλητισμού, για πολλούς λόγους! Ο ίδιος αποτέλεσε το σύμβολο του σύγχρονου αθλήματος. Υπερνίκησε τον ρατσισμό, καθώς και προκαταλήψεις κάθε είδους. Το ταξίδι προς την επιτυχία δεν ήταν μικρό, ούτε κι εύκολο. Έχει περάσει στιγμές στη ζωή του, στα […]

Μπορεί το μέγεθός του να μην παραπέμπει σε ποδοσφαιριστή, όμως ο Adebayo Akinfenwa αποτελεί ένα τοτέμ του αθλητισμού, για πολλούς λόγους!

Ο ίδιος αποτέλεσε το σύμβολο του σύγχρονου αθλήματος. Υπερνίκησε τον ρατσισμό, καθώς και προκαταλήψεις κάθε είδους. Το ταξίδι προς την επιτυχία δεν ήταν μικρό, ούτε κι εύκολο.

Έχει περάσει στιγμές στη ζωή του, στα γήπεδα, που τον αποκαλούσε όλη η κερκίδα «χοντρό». Ο Adebayo Akinfenwa είναι Νιγηριανής καταγωγής, Λονδρέζος επιθετικός. Είχε βαθιά θρησκευόμενους γονείς. Ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος, ενώ η μητέρα του Χριστιανή. Κατάλαβε από μικρή ηλικία πως το μέγεθός του δεν ήταν το συνηθισμένο, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του. Όμως, ο ίδιος το έβλεπε ως ελάττωμα ή εφόδιο μέσα του;

Στις αρχές, σίγουρα ίσχυε το πρώτο. Οι Ακαδημίες τον απέρριπταν, οι ειδικοί τον έστελναν σε… άλλο άθλημα. Ενώ είχε εχθρούς του και τους διαιτητές, οι οποίοι του καταλόγιζαν συνεχώς φάουλ.

Σε όλη του την καριέρα ξεπερνά τα 100 κιλά, και σίγουρα δε το συναντάς συχνά στο ποδόσφαιρο αυτό. Το ύψος του αγγίζει το 1,85.

Το ποδοσφαιρικό ταξίδι!

Την πρώτη εμπειρία τη δίνει η Γουότφορντ, ενώ μετά από λίγο καιρό παρουσίας, ακούει το κλασικό για εκείνον «είσαι μεγαλόσωμος για να παίξεις ποδόσφαιρο».

Δεν το πήρε καλά, τα έβαλε με όλους. Με την χώρα, με το ποδοσφαιρικό σύστημα. Θεώρησε πως στην Αγγλία θα ήταν πάντα πολύ μαύρος, πολύ χοντρός, πολύ τρομακτικός. Αποφασίζει να πάει στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Δοκιμάζεται στην FK Atlantas, πείθοντας τους ανθρώπους της ομάδας να τον κρατήσουν. Όμως, οι εμπειρίες του δε θα είναι κι οι καλύτερες.

Στο ντεμπούτο του κιόλας, σε μια πρώτη διεκδίκηση για κεφαλιά, σώριασε τον αντίπαλό του στο έδαφος. Οι οπαδοί εξαγριωμένοι μιμήθηκαν τις μαϊμούδες! Σε κάθε άγγιγμα της μπάλας από εκείνον, ένιωθε φόβο. 

Το χειρότερο ήταν πως οι οπαδοί της ομάδας του, ενώθηκαν με τους αντίπαλους οπαδούς, λόγω της κακής του παρουσίας.

Πέρασε πραγματική κόλαση στην πρώτη χρονιά. Πέρασε αρκετές δύσκολες στιγμές! Ο αδελφός του, Yemi, του έδωσε μια συμβουλή. Αυτή τον άλλαξε! Επέμεινε και εν τέλει δικαιώθηκε!

Σκοράρει το νικητήριο γκολ του Κυπέλλου, που θα βγάλει την ομάδα του στην Ευρώπη! Παρόλα αυτά, οι οπαδοί δεν τον σεβάστηκαν και ο ρατσισμός ξαναέκανε την εμφάνισή του.

Βρήκε διέξοδο στον εφιάλτη!

Η Barry Town, της Ουαλικής λίγκας του έδωσε διέξοδο! Εκεί, μπορεί να έπαιξε λίγο, όμως τα κατάφερε περίφημα. Σε 8 ματς, πέτυχε 6 γκολ, βοηθώντας την ομάδα του να βγει στα προκριματικά του Champions League.

Τα όσα πέτυχε έκαναν την Boston United της τέταρτης κατηγορίας να τον εντάξουν στην ομάδα.

Ο Γολγοθάς του δε σταματά, καθώς εκείνη την χρονιά αλλάζει τέσσερις ομάδες. Σημειώνει μόλις 15 συμμετοχές και πέντε τέρματα. H Torquay, που κερδίζει την άνοδο, και έχει εντυπωσιαστεί από τα προσόντα του, του δίνει μία απροσδόκητη ευκαιρία στην League One κι αυτός της το ανταποδίδει με 16 γκολ, αδυνατώντας παρόλα αυτά να την κρατήσει στην κατηγορία.

Ο 23χρονος τότε φορ, πηγαίνει στη Σουόνσι και επιστρέφει στην Ουαλία, ως… διάσημος πλέον! Στην πρώτη του χρονιά σκοράρει 15 τεμάχια, όντας ο παίκτης που θα οδηγήσει την ομάδα στον τελικό των play off ανόδου.

Όμως, τον περίμενε μια ατυχία, καθώς με δική του άστοχη εκτέλεση κρίθηκε το αποτέλεσμα. Και η Μπαρνσλεϊ πήρε την άνοδο. Οι ατυχίες συνεχίστηκαν. Επιθετική δυστοκία, σπάσιμο ποδιού, ενώ το τέλος του συμβολαίου του δεν ανανεώθηκε. Δύσκολη η εύρεση ομάδας, με την Μίλγουολ να αποσπά την υπογραφή του. Όμως, σε 7 συμμετοχές, δεν καταφέρνει να πετύχει γκολ.

Έλαμψε στην Νορθάμπτον!

Από προσωρινή λύση, γίνεται η μεγάλυτερη αγάπη του! Έμεινε εκεί πέντε σεζόν, κι σε 188 εμφανίσεις και 74 τέρματα. Τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε ως ο πιο δυνατός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Δούλεψε αυτό και για ρόλο μάρκετινγκ, ενώ έγινε ακόμη πιο θεόρατος.

Φέτος, λίγο πριν τα 40 του χρόνια, έφτασε να παίζει στην Τσάμπιονσιπ. Σε 33 ματς έκανε τη διαφορά, ενώ και με το πέναλτι στην 43η αγωνιστική, στο τελευταίο λεπτό, θα πετύχει το ανώτερο σε επίπεδο κατηγορίας γκολ του.

Μιλάμε για έναν αξιόλογο ποδοσφαιριστή, που σίγουρα άφησε το στίγμα του στα γήπεδα. Μπορεί να ήταν αρκετά μεγαλόσωμος, όμως κατάφερε να πετύχει αρκετά! Άλλοι έβλεπαν το βάρος του, κι εκείνος… το δρόμο προς την επιτυχία!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ