Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ φοράει πλέον το τριφύλλι στο στήθος! Και το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό...

Σαμοντούροβ: “Πράσινος” λόγω των… πιο “πράσινων”! Ο Αλέξανδρος δεν έχει ακόμη κλείσει τα 17 -στις 20 Απριλίου θα γίνει αυτό. Κι όμως, εδώ και καιρό ήδη, ομάδες από Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία και, βέβαια, Ελλάδα ήταν στο κατόπι για την υπογραφή του. Οι λόγοι… αυτονόητοι.

Με μπόι 209 εκατοστά ήδη, ο Σαμοντούροβ ήδη από τα 14 του έπαιζε στα ίσα παίκτες δυο χρόνια πιο μεγάλους. Και μέσα στο 2021, όταν εκείνος ήταν δεν ήταν 16 χρονών ακόμη, κέρδισε άνετα τον τίτλο του MVP στο Πανελλήνιο Παίδων με μέσο όρο … 24,5 πόντους 16,5 ριμπάουντ και πάνω από 2 ασίστ, “τάπες” και κλεψίματα!

Παίκτης της ΔΕΚΑ από τα 7 του χρόνια, ο Σαμοντούροβ ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τίτλου για την ομάδα του στο Rising Stars. Στον τελικό με τον Ολυμπιακό ήταν, απλώς, εντυπωσιακός. Τελείωσε το ματς με 30 πόντους. Αλλά… δεν ήταν και κάτι το εξαιρετικό -για εκείνον- αυτό. Σε όλο το τουρνουά κατέγραψε μ.ο. 25,9 πόντους, 13,3 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 2 “τάπες” και 0,9 κλεψίματα.

Η “μάχη” με τον Ολυμπιακό για τον παίκτη…

Φυσικά, με τον παίκτη να είναι ακόμη πολύ μικρός για να σκεφτεί την… ξενιτειά και τις ρωσικές ομάδες εκτός εικόνας από τον πόλεμο και μετά, στην τελική ευθεία για την απόκτήσή του μπήκε ο Παναθηναϊκός και το… θύμα του στον τελικό του Rising Stars, Ολυμπιακός.

Και εδώ ρόλο έπαιξαν δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν η ολοφάνερη προσπάθεια που, για πολλούς λόγους, κάνει ο Παναθηναϊκός για να αποκτήσει μια δυνατή ραχοκοκκαλιά Ελλήνων παικτών με προοπτική. Οι “πράσινοι” πάντοτε έφτασαν στις επιτυχίες τους με τέτοιο κορμό, άλλωστε. Η οικογένεια του Σαμοντούροβ, όπως και ο ίδιος φυσικά, έδωσαν μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτό -και λογικά.

Ο δεύτερος λόγος ήταν… τα δύο πιο “πράσινα” και δυνατά πρόσωπα μιας τέτοιας ραχοκοκκαλιάς των προηγούμενων ετών -κι άλλο ένα της τωρινής. Φυσικά μιλάμε για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και τον Γιώργο Παπαγιάννη που, ξεκίνησε… σαν τον Αλέξανδρο, στα 17 του στον ΠαναθηναΊκό και σήμερα είναι μέσα στους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη.

Εξέλιξη και στο βάθος, φυσικά, ΝΒΑ…

Μετά την υπογραφή του, ο Σαμοντούροβ ήταν ξεκάθαρος: “Ο βασικός λόγος που επέλεξα τον Παναθηναϊκό είναι η παρουσία και η προσέγγιση από τους τους κ. Αλβέρτη και Διαμαντίδη, αλλά και το πλάνο του Παναθηναϊκού για το μέλλον”. Μέλλον που προβλέπεται λαμπρό για τον πιτσιρικά. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, που ήλθε στη ζωή το 2005 στη Θεσσαλονίκη από Γεωργιανούς γονείς, είπαμε ότι ήδη είναι 2μ09.

Όμως στο κορμί και στο παιχνίδι του υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία που προμηνύουν μεγάλη εξέλιξη. Έχει πολύ μεγάλο άνοιγμα χεριών. Για το ύψος του είναι γρήγορος και πολύ ευλύγιστος, έχει εκρηκτικότητα, είναι καλός στο χειρισμό της μπάλας. Και επίσης, δε φοβάται την επαφή, πασάρει σωστά, έχει εξαιρετικό συντονισμό, καλό χρονισμό στα ριμπάουντ και πολύ καλό, τεχνικά, σουτ.

Αυτονόητα, χρειάζεται ακόμη αρκετή -και προσεκτική- δουλειά για να αυξήσει μυική μάζα (χωρίς να χάσει ευλυγισία, ταχύτητα και εκρηκτικότητα). Αλλά με αρκετή τέτοια και παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο, το NBA δεν είναι άπιαστο όνειρο για τον Αλέξανδρο. Σύμφωνα με το συμβόλαιό του,  μπορεί να δοκιμάσει εκεί αφότου κλείσει τα 19 του. Η σχετική ρήτρα είναι αρκετά υψηλή και αφορά τους “πράσινους”, αλλά, φυσικά και την Ακαδημία που τον ανέδειξε, τη ΔΕΚΑ.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ελλάδα

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι