Ντιρκ Νοβίτσκι: Ο θρύλος, τώρα και σε… μπρούντζο! Ο Γερμανός είναι έτσι κι αλλιώς ένα τοτέμ. Και για τους Μάβερικς, που οδήγησε στον πρώτο και μοναδικό τους τίτλο στο NBA. Αλλά και για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα. Σε εποχές που το “Γερμανός μπασκετμπολίστας” ήταν σύντομο ανέκδοτο, ο Νοβίτσκι έβαλε τα γυαλιά σε όλους […]

Ντιρκ Νοβίτσκι: Ο θρύλος, τώρα και σε… μπρούντζο! Ο Γερμανός είναι έτσι κι αλλιώς ένα τοτέμ. Και για τους Μάβερικς, που οδήγησε στον πρώτο και μοναδικό τους τίτλο στο NBA. Αλλά και για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα. Σε εποχές που το “Γερμανός μπασκετμπολίστας” ήταν σύντομο ανέκδοτο, ο Νοβίτσκι έβαλε τα γυαλιά σε όλους στο ΝΒΑ.

Με μπόι 2μ13, ακούραστος μαχητής και απίστευτος πεισματάρης, ο Νοβίτσκι απλώς δεν ήθελε να χάνει. Έπαιξε 21 χρόνια με τους Μαβς. Και οι Μιλγουόκι Μπακς, που τον επέλεξαν στο draft του 1998 και αμέσως τον έδωσαν στην ομάδα του Ντάλας, ακόμη κοπανάνε το κεφάλι τους στον τοίχο.

Κανονικό φαινόμενο, ο Ντιρκ, έπαιξε συνολικά, σχεδόν… 1700 ματς κανονικού πρωταθλήματος και πλέι οφ με τους Μάβερικς. Πήρε μέρος σε 14 Ολ Σταρ παιχνίδια. Αναδείχθηκε MVP του NBA το 2007. Μάζεψε ό,τι διάκριση υπάρχει σε προσωπικό επίπεδο. Και υπήρξε υποδειγματικός αθλητής-πρότυπο, που έκλαψε από συγκίνηση, όταν οι Spurs του αφιέρωσαν ένα βίντεο πριν από το παιχνίδι με τους Μαβς, την τελευταία του σεζόν.

Αποχαιρετισμός με όλες τις τιμές και, προσεχώς… άγαλμα!

Οι Μάβερικς αποχαιρέτισαν τον Νοβίτσκι με τις πρέπουσες τιμές. Σε μια τελετή 50 λεπτών (vid),με όλες τις τιμές ανακοίνωσαν ότι η φανέλα του, με το Νο41 αποσύρεται. Οι στιγμές ήταν συγκινητικές για όλους. Και έγιναν ακόμη πιο συγκινητικές όταν ο ιδιοκτήτης των Μαβς, Μαρκ Κούμπαν, το…  μπουμπούνισε!

“Βάζουμε τη φανέλα με τον αριθμό σου στην οροφή για να σε θυμούνται όλοι οι παίκτες”, είπε. “Σου έδωσα όμως μία υπόσχεση κάποτε. Και θα την κρατήσω. Μπροστά από το γήπεδο θα στηθεί ένα άγαλμα για σένα! Και θα είναι μεγάλο. Σ’ ευχαριστούμε. Όχι επειδή μας έφερες το πρωτάθλημα. Αλλά επειδή είσαι αυτός που είσαι“.

Αυτός που ήταν, αποτέλεσε κίνητρο για μια ολόκληρη φουρνιά Ευρωπαίων παικτών. Ο Νοβίτσκι, μαζί με τον επίσης θρυλικό Βλάντε Ντίβατς απέδειξαν με την παρουσία του στο NBA ότι οι παίκτες απ’ την ήπειρό μας μπορούσαν να σταθούν μια χαρά στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο δικός μας, Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής το εξέφρασε άψογα στο βίντεο των Μαβς, στο οποίο μίλησαν επίσης  οι Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Στιβ Νας, Τζέισον Τέρι, Μάικλ Φίνλεϊ, Ρικ Καρλάιλ,  Έιβερι Τζόνσον και Λούκα Ντόντσιτς.

Πάντοτε απλός, σεμνός, γελαστός και… νικητής!

“Τη δεκαετία του ’90”, είπε ο Ζαγκλής, “όλοι οι ξένοι παίκτες ήθελαν όλοι να γίνουν σαν τον Μάικλ Τζόρνταν. Την δεκαετία του 2000, ήθελαν να γίνουν σαν τον Νοβίτσκι” . Μέσα κι έξω απ’΄το παρκέ. Ο Νοβίτσκι, που έχει χόμπι το σαξόφωνο δεν άλλαξε ποτέ χαρακτήρα λόγω δόξας και χρήματος. Παρέμεινε πάντοτε απλός, σεμνός και προσιτός σε όλους. 

Στα αποδυτήρια και των Μάβερικς, αλλά και της Εθνικής Γερμανίας, που, στην ουσία, “ζωντάνεψε” μπασκετικά εξαιτίας του, ήταν πάντοτε η ψυχή και το τσαγανό. Μια μηχανή παραγωγής όχι μόνο καλαθιών, αλλά και πίστης για τη νίκη. Θα μπορούσε να έχει αλλάξει ομάδα πολλές φορές στην καριέρα του. Δεν το έκανε ποτέ.

Μπορεί να μην έβγαλε, έτσι, τα λεφτά που έβγαλαν άλλοι. Και να μην πήρε και τους τίτλους που αναλογούσαν στο ταλέντο και τις αθλητικές του δυνατότητες. Έγινε όμως ένας θρύλος. Και τώρα… θα γίνει και άγαλμα. Μεγάλο, όπως είπε και ο Κούμπαν. Πώς αλλιώς να ήταν; Μεγάλο όπως κι ο Νοβίτσκι…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик
mostbet-ru-serg

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик