Ο σέντερ, πλέον, των Φίνιξ Σανς ξέφυγε από τη φτώχεια της ταλαιπωρημένης πατρίδας του, εξαιτίας του ταλέντου του. Δεν ξεχνά όμως τα προβλήματα των συμπατριωτών του. Και προσφέρει όση βοήθεια μπορεί.

Μπισμάκ Μπιγιόμπο: 2 μέτρα μπόι και 10 μέτρα ψυχάρα! Και αν του κόψαμε, για χάρη του τίτλου και τρία εκατοστά από το ύψος του, μπορεί να είναι κι άλλα 10 αυτά που δεν του πιστώνουμε στην καρδιά. Ο, σε λίγους μήνες 30χρονος σέντερ των Φίνιξ Σανς (γεν. 28 Αυγούστου του 1992), ήλθε στη ζωή στο -τότε- Ζαΐρ. Όταν ήταν πέντε χρονών η χώρα του έγινε “Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό”, αλλά δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό. Τεράστια σε έκταση και με πληθυσμό πάνω από 92.000.000, το Κονγκό είναι μια χώρα με πάρα πολλά προβλήματα.

Δικτατορίες, αλλά και εμφύλιοι, συρράξεις, φτώχεια… Και βέβαια, όπως και στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, μεγάλη έλλειψη έστω και σε στοιχειώδεις υποδομές. Το ταλέντο, αλλά και το μπόι του Μπιγιόμπο τον γλίτωσαν απ’ όλα αυτά, αφού τον έφεραν από νωρίς στην Ισπανία να παίξει μπάσκετ. Ο Πορτογάλος προπονητής Μάριο Πάλμα, ξεχώρισε τον παίκτη σ’ ένα τουρνουά στην Υεμένη. Και από την Ισπανία, στα 19 του, ο Μπιγιόμπο βρέθηκε στο μαγικό κόσμο του NBA.

Όλος ο μισθός του για νοσοκομείο στην πατρίδα του

Έκανε -και κάνει- αξιόλογη καριέρα. Πέρασε από Μπόμπκατς/Χόρνετς σήμερα, Ράπτορς, Ορλάντο Μάτζικ και ξανά Χόρνετς. Από το Γενάρη εφέτος, λόγω των τραυματισμών των Ντιάντρε Έιτον και Φρανκ Καμίνσκι, είναι παίκτης των φιναλίστ της σεζόν 2020-21, Φίνιξ Σανς. Για έξι μήνες πέρυσι δεν αγωνίστηκε. Και ο λόγος ήταν ο θάνατος του πατέρα του. Ο Φρανσουά Μπιγιόμπο πέθανε από ιατρική αιτία που στο δυτικό κόσμο θα σήμαινε, απλώς, λίγες μέρες στο νοσοκομείο. Αλλά είπαμε, η χώρα υποφέρει και σ’ αυτόν τον τομέα.

Κι έτσι ο παίκτης πήρε την απόφαση να χαρίσει όλο το φετινό του μισθό από τους Σανς, περίπου 1.500.000 δολάρια, για τη δημιουργία νοσοκομείου στο Κονγκό, που θα πάρει το όνομα “Φρανσουά Μπιγιόμπο”. “Θέλω οι συμπατριώτες μου να αποκτήσουν ελπίδα. Να ζουν καλύτερα. Όσοι  είναι άρρωστοι να έχουν την πιθανότητα να δουν ξανά όσους αγαπούν. Και να τιμήσω τη μνήμη του πατέρα μου”, ήταν τα λόγια του.

Τιμά τη μνήμη του πατέρα του, αλλά δεν είναι όψιμος φιλάνθρωπος…

Ο Μπιγιόμπο σίγουρα τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του αγαπημένου του πατέρα, μ’ αυτή την κίνηση. Όμως, δεν παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες τώρα, μετά την απώλειά του. Ήδη από το 2016 λειτουργεί στη χώρα του φιλανθρωπικό ίδρυμα με το όνομά του. Και πέρυσι τον Απρίλιο,, όσο έπαιζε στους Χόρνετς και πάλι είχε δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη βελτίωση της ζωής των συμπατριωτών του.

Τότε, ο Μπιγιόμπο είχε δωρίσει 1.000.000 δολάρια  για να ενισχύσει τις προσπάθειες του Κονγκό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με τα χρήματα αυτά αγοράστηκε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Ο Μπισμάκ ξέφυγε από τη φτώχεια και τις δυσκολίες χάρη στο ταλέντο του. Δείχνει όμως ότι δεν ξεχνά. Η καρδιά του είναι πάντοτε στην πατρίδα του. Και η ψυχάρα του, μεγάλη…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ