Τεράστιος αθλητής, αλλά και τεράστια προσωπικότητα εκτός γηπέδων, ο "Υπουργός Αμύνης", όπως ήταν ένα από τα παρατσούκλια του, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, αλλά και -δικαιολογημένης- φήμης και δόξας...

Μπιλ Ράσελ: Το “B” του NBA, δεν είναι πια εδώ… Ένας θρύλος του “μαγικού κόσμου” του μπάσκετ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών και μερικών μηνών. Έφυγε πλήρης ημερών, αλλά, το κυριότερο πλήρης από δόξα και φήμη. Και, βέβαια, τίτλους. Με 11 τίτλους στην τροπαιοθήκη του, ο Ράσελ είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία του παιχνιδιού που μπορούσε να υπερηφανευτεί για κάτι τέτοιο. Και στην ιστορία του αμερικανικού επαγγελματικού αθλητισμού, μόνον ο επίσης μακαρίτης, από το 2020, Χένρι Ρίτσαρντ είχε να επιδείξει 11 Στάνλεϊ Καπ, τίτλους του επαγγελματικού χόκεϊ.

Ίσως ο κορυφαίος αμυντικός του NBA όλων των εποχών…

Από το 1956 ως το 1969, ο Ράσελ ήταν ο “απόλυτος” αμυντικός των Σέλτικς. Ο ηγέτης τους στο απίστευτο κατόρθωμα των τόσων τίτλων -οκτώ απ’ αυτούς σερί. Με μπόι 208 εκατοστά και ασυνήθιστη για την εποχή αθλητικότητα, ο “Μπιλ” σκέτο -τόση ήταν η φήμη του- είχε επίσης το παρατσούκλι “Υπουρός Αμύνης” -κυριολεκτικά. Ο Ράσελ είναι ένας από τους δύο παίκτες στην ιστορία του NBA που έχει πάρει περισσότερα από 50 ριμπάουντ (!) σ’ ένα παιχνίδι -ο άλλος είναι ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Πέντε φορές MVP, 12 φορές All Star παίκτης, 4 φορές κορυφαίος ριμπάουντερ της διοργάνωσης, οι ατομικές του διακρίσεις είναι αναρίθμητες.

Δεν ήταν όμως θρύλος μόνο στο παρκέ. Την τριετία 1966-69, ως παίκτης-προπονητής των Σέλτικς έγινε και ο πρώτος μαύρος κόουτς στο NBA. Και οι αγώνες του, σ’ όλη του τη ζωή κατά του ρατσισμού και υπέρ των ίσων δικαιωμάτων, του χάρισαν, το 2011 και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, που πήρε από τα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. Μπήκε στο Hall of Fame το 1975, ως παίκτης και ξανά το 2021, ως προπονητής πλέον.

Παγκόσμια θλιψη για το θάνατό του…

Από το 2009, το βραβείο του MVP στο All Star Game έχει το όνομά του. Χρυσός Ολυμπιονίκης με τις ΗΠΑ το 1956, ο Ράσελ ήταν ένα πρότυπο αθλητή, ένας φυσικός ήγέτης στο γήπεδο, αλλά και μια σπουδαία και επιδραστική μορφή στην αμερικανική κοινωνία. Έγραψε ιστορία μέσα στα γήπεδα, όπως και έξω απ’ αυτά. Ήταν ο πρώτος μαύρος αθλητής που έφτασε σε στάτους σούπερ σταρ στην Αμερική, αλλά και ο πρώτος NBAer που έκανε επίσκεψη στην Αφρική, το 1959.

Έκανε στη ζωή του τέσσερις γάμους και αφήνει πίσω του τρία παιδιά από τον πρώτο του. Την Κάρεν, τον Γουίλιαμ Τζούνιορ και τον Τζέικομπ. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψε στο χώρο του μπάσκετ και έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα Μέσα του κόσμου. Ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ ένα τεράστιο αθλητή, αλλά και σπουδαίο άνθρωπο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ