Ο Σέρβος... ξεγελάει με τον τρόπο παιχνιδιού του στο γήπεδο. Μοιάζει λίγο σα να... "βαριέται", αλλά στην πραγματικότητα η δουλειά που κάνει είναι φοβερή. Είναι και εφέτος το φαβορί για τον τίτλο του MVP.

Γιόκιτς: Ποιος “Τζόκερ”; Μπάτμαν και… Ρόμπιν, μαζί! Όταν πέρυσι ο Νίκολα πήρε τον τίτλο του MVP στο NBA, κάποιοι φώναξαν ότι “κλέβει” τον τίτλο από τον Τζοέλ Εμπίντ. Όμως ο Σέρβος που οι Αμερικανοί (επειδή διαβάζουν Jokić, έχουν βγάλει Joker) δεν πήρε το εύσημο του MVP τυχαία. Λίγο… παράξενα, ίσως. Αλλά τυχαία όχι. Ούτε άδικα. Και εφέτος είναι και πάλι το φαβορί για τον δεύτερο σερί τέτοιο τίτλο.

Ο 2μ11 φορ που μόλις έκλεισε τα 27 του (γεν. 19 Φερουαρίου του 1995), έγινε draft από τους Νάγκετς το 2014. Και από την επόμενη χρονιά παίζει ασταμάτητα μαζί τους. Πάντοτε επιρρεπής στο να βάζει κιλά, αλλά και γνήσιο μπασκετικό ταλέντο, είναι η αλήθεια ότι ο Γιόκιτς παίζει… με το δικό του στιλ. Στο πιο physical πρωτάθλημα του πλανήτη, ο Νίκολα μοιάζει -εκ πρώτης όψεως- πολύ… αραχτός και light.

Θα αποφύγει τις σκληρές επαφές και θα προτιμήσει πάντοτε να βρεθεί σε τέτοια θέση στη ρακέτα ώστε να σκοράρει με λέι-απ. Δεν είναι ότι θα χάσει τις τυχόν μονομαχίες. Το κάνει επειδή η μπασκετική του ευφυία είναι τέτοια ώστε δε βρίσκει λόγο να σπαταλά δυνάμεις στο παρκέ. Στο κάτω κάτω της γραφής, είτε με κάρφωμα μετά από πάλη με δυο θηρία, είτε με απαλή εναπόθεση της μπάλας στο καλάθι, οι δύο πόντοι είναι πάντα δύο πόντοι.

Πέρυσι, όταν οι Νάγκετς είχαν 47-25 και την τρίτη θέση στη Δύση, Τζαμάλ Μάρεϊ, Μάικλ Πόρτερ και Νίκολα Γιόκιτς ήταν η τριάδα που έφερε την ομάδα εκεί. Σε μια Δύση, θυμίζουμε, που, παραδοσιακά είναι πολύ πιο δύσκολη και σκληρή από την Ανατολή. Εκεί, οι πρώτοι, πέρυσι 76ers είχαν 48-23, με τους Σέλτικς, στην 7η θέση να έχουν 36-36 και πέντε μόλις ομάδες ακόμη να έχουν θετικό σκορ.

Το στατιστικό που κάνει τη διαφορά…

Με 26,4 πόντους, 10,8 ριμπάουντ και 8.,3 ασίστ, ο “Τζόκερ” ξεπέρασε στη μάχη για τον περσινό MVP τον Τζοέλ Εμπίντ (28,5 πόντοι, 10,6 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ). Εφέτος, οι Νάγκετς έχουν 39-24 και 6η θέση, ενώ ο Γιόκιτς μετράει, αντίστοιχα, 25,9, 13,8 και 8,1. Από την πλευρά τους, οι 76ers έχουν 40-24 (2η θέση)) και ο Καμερουνέζος  29,7 πόντους, 11,2 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ. 39-24.

Η μάχη μπορεί να κριθεί (και πάλι) στο… τρίτο στατιστικό των κρίσιμων στατιστικών. Κι αυτό είναι οι ασίστ. Ο Γιόκιτς, εκτός απ’ τους δικούς του πόντους έχει δώσει στην ομάδα και εφέτος πάνω από 16 ακόμη κατά μέσο όρο, ενώ ο Εμπίντ ούτε 6 πέρυσι και περίπου 9 εφέτος. Ο Σέρβος το καταφέρνει επειδή έχει κάνει γενικότερα την πάσα και, ειδικά την ασίστ, μια μορφή τέχνης -δικής του. Μοιράζει αβέρτα, με τρόπο χειρουργικό! Είναι, πίσω από τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν δεύτερος σέντερ στην ιστορία του NBA σε triple-doubles (75).

Δίνει παραστάσεις για… πολλούς ρόλους

Συγχρόνως, μπορεί και κάτι ακόμη να μετρήσει στην απόφαση. Ο Γιόκιτς όχι απλώς δεν είναι Τζόκερ, αλλά κανονικός Μπάτμαν… και Ρόμπιν μαζί στους εφετινούς Νάγκετς. Διότι ο Πόρτερ ταλαιπωρείται με τη μέση του και ο Μάρεϊ δεν έχει επιστρέψει ακόμη από τη ρήξη χιαστών λίγο πριν από τα περυσινά πλέι οφ. Αν και οι δύο προλάβουν τα πλέι οφ, οι Νάγκετς θα είναι μια άλλη ομάδα, αλλά εν τω μεταξύ ο Γιόκιτς δίνει παραστάσεις για… πολλούς ρόλους.

Μετά και την διακοπή λόγω κορωνοϊού, με δίαιτα και στα καλύτερά του κιλά ever, ο Γιόκιτς έγινε πέρυσι ο πρώτος λευκός μετά τον σπουδαίο Ντιρκ Νοβίτσκι (2007) που κερδίζει τον τίτλο του MVP. Η μέχρι τώρα απόδοση του… “ράθυμου” Σέρβου με τα μάτια στην πλάτη, δείχνει ότι θα πάρει τον τίτλο για δεύτερη σερί σεζόν. Και μετά, όπως πάντα, η ξεκούρασή του, θα έχει να κάνει με τα αγαπημένα του άλογα, πίσω στο Σόμπορ της Σερβίας. Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε πριν από 7 χρόνια ως… chubby boy για να είναι σήμερα μέσα στους κορυφαίους των κορυφαίων…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν
Ποδόσφαιρο

Θέλει να «δέσει» τον Τεό Ερναντές η Μίλαν