H Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο 31ο τουρνουά «Ακρόπολις», αντιμετωπίζοντας την Τουρκία, στον τρίτο αγώνα της. Αυτοί είναι οι τελευταίοι φιλικοί αγώνες που δίνουν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, πριν από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, αλλά και το Ευρωμπάσκετ 2022. Τα παιχνίδια για το FIBA World Cup θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα, κόντρα στη Σερβία στο Βελιγράδι (25/08) απέναντι στο Βέλγιο (28/08) στο […]

H Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο 31ο τουρνουά «Ακρόπολις», αντιμετωπίζοντας την Τουρκία, στον τρίτο αγώνα της.

Αυτοί είναι οι τελευταίοι φιλικοί αγώνες που δίνουν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, πριν από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, αλλά και το Ευρωμπάσκετ 2022.

Τα παιχνίδια για το FIBA World Cup θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα, κόντρα στη Σερβία στο Βελιγράδι (25/08) απέναντι στο Βέλγιο (28/08) στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.




H «γαλανόλευκη» ξεκίνησε καλά (13-4 στο 4’), όμως η Τουρκία αντέδρασε άμεσα (15-13 στο 8’). Το παιχνίδι κύλησε πόντο πόντο στη συνέχεια, με τους παίκτες του Εργκίν Αταμάν να κλείνουν μπροστά το ημίχρονο (42-43).

Στο 25’ το σκορ ήταν ισόπαλο 53-53, με τις δύο ομάδες να δίνουν «μάχη» για τη νίκη. Δέκα λεπτά μετά, στο 35’, η ελληνική ομάδα κατάφερε να ξεκολλήσει (77-74) και φθάνοντας μέχρι και το +9 (87-78 στο 39’) δεν απειλήθηκε ξανά.




Αναλυτικά οι δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν:

“Αρχικά να πω κάτι σημαντικό. Ήταν εξαιρετική ατμόσφαιρα. Το να βλέπεις σε ένα φιλικό καλοκαίρι ένα γεμάτο γήπεδο είναι τέλειο για εμένα. Αλλά θεωρώ πως ως τουρκική Εθνική ομάδα ήρθαμε εδώ για να παίξουμε και θέλαμε σεβασμό στον Εθνικό μας ύμνο. Είμαι νευριασμένος γι αυτό και για την ασέβεια στον ύμνο μας. Είμαστε φίλοι. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές αλλά είμαστε φίλοι.

Νευρίασα γιατί αγαπώ την Ελλάδα κάθε φορά που έρχομαι αλλά νιώθω άσχημα όταν γίνεται αυτό με 10 χιλιάδες κόσμο να δείχνει ασέβεια. Ο κόσμος επηρεάζεται από την πολιτική κατάσταση και τα μίντια και δεν είναι καλό αυτό. Ως άνθρωπος του μπάσκετ έχω σεβασμό στην Ελλάδα και γι αυτό βρισκόμαστε εδώ ως Εθνική ομάδα.

Δεύτερον έχω μία πρόταση για τη FIBA. Ο κόσμος ενθουσιάζεται να βλέπει τόσο καλό θέαμα. Γιατί η ομοσπονδία δεν κάνει τέτοια τουρνουά σε όλη την Ευρώπη, να στείλει διαιτητές και να λάβει τη διοργάνωση όπως κάνει το ποδόσφαιρο με την FIFA. Θέλουν να βελτιώσουν το προϊόν; Ας κάνουν κάτι. Δεν ένιωσα άνετα με τρεις Έλληνες διαιτητές.

Το μπάσκετ για τις Εθνικές είναι σημαντικό. Για παράδειγμα το ματς μας με την Σλοβενία. Αλλά πρέπει να βρεθεί λύση. Ας κάνουμε κάτι αντίστοιχο και κατά τη διάρκεια της σεζόν στην EuroLeague.

Η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλά και μπράβο. Εμείς είμαστε νέα ομάδα σε ηλικία και πολλοί παίζουν για πρώτη φορά αλλά θα παλέψουμε στο EuroBasket να πάρουμε καλή θέση. Η Ελλάδα είναι πολύ καλή ομάδα. Δεν είχε τον Γιάννη και τον Παπαπέτρου. Η Ελλάδα θα παλέψει για το EuroBasket και εύχομαι τα καλύτερα”.

Για τον στόχο της Τουρκίας στο EuroBasket: “Να πάμε στην ζώνη των μεταλλίων. Είδα και τα power rankings και μας έχουν έκτους. Βλέποντας άλλες ομάδες είναι ρεαλιστικό. Αλλά στόχος μας είναι να ανέβουμε και να πάρουμε μετάλλιο. Με όλο τον σεβασμό προς τις μεγάλες ομάδες. Θα είναι ωραία διοργάνωση φέτος”.

Για τον νικητή του EuroBasket: “Δεν μπορώ να πω μιλάω για την ομάδα μου. Είναι δύσκολο να πω, δεν ξέρω. Αλλά αν με ρωτάς για την EuroLeague, θα την πάρουμε πάλι εμείς. Δεν ξέρω στην Τουρκία τι θα γίνει αλλά θα δούμε”.

Για Ιτούδη και τους Έλληνες προπονητές: “Ο Ιτούδης είναι πολύ καλός προπονητής και το έδειξε στην ΤΣΣΚΑ. Θα είναι ωραίο να τον βρω απέναντι στην Τουρκία. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Υπάρχουν ήδη κι άλλοι προπονητές στην Τουρκία. Δεν ξέρω αν είναι θέμα πολιτικών και δεν υπάρχουν Τούρκοι προπονητές στην Ελλάδα”.

Για τον Γιάννη και αν η απουσία του άλλαξε τα πλάνα: “Δεν άλλαξε κάτι. Είναι φιλικό. Σε όλα τα φιλικά δεν κάναμε σκάουτινγκ. Φυσικά θα ήταν ωραίο να έπαιζε και το πως θα μπορούσαμε να τον αντιμετωπίσουμε. Οι περισσότεροι ήρθαν να δουν τον Γιάννη. Είναι τρομερός παίκτης και άνθρωπος και ήρθε να εκπροσωπήσει την χώρα του. Σεβασμός”.




Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη:

“Προφανώς μάθατε πως ο Γιάννης είχε θέμα με τη μέση. Όλα τα πλάνα που κάναμε δεν μας βγήκαν και έπρεπε να προσαρμοστούμε. Είχαμε καλό ξεκίνημα στο ματς. Η Τουρκία μπορεί να ανοίξει το γήπεδο εύκολα, έχει τους παίκτες να το κάνει. Για εμάς ο Σενγκούν ήταν σπαζοκεφαλιά. Δεν ήμασταν καλοί στις παγίδες. Τελειώσαμε το ματς με χαμηλό σχήμα αλλά θέληση να πάρουμε το ματς. Είδαμε πως είτε πονάμε είτε όχι θα δίνουμε μάχες στο παρκέ. Οι αθλητές βγάζουν χαρακτήρα και αντιλαμβάνονται τι μπορούμε να κάνουμε. Πλησιάζουμε σε αυτό που έχουμε σχεδιάσει. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Μακάρι να είμαστε υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα”.

Για τον Γιάννη και την συμμετοχή του: “Πολύ σοβαρό να βρεθεί με τους άλλους παίκτες. Δεν μπορείς να γίνεις ομάδα αν δεν έχεις τα στοιχεία που είναι αναγκαία. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Δεν παρατάμε κάτι προφανώς, μπαίνουμε να πάρουμε ό,τι μας αναλογεί στο παρκέ. Προφανώς είναι θέμα που ο Γιάννης δεν έπαιξε πολύ και θέλουμε να έχουμε καλές προπονήσεις. Προσπαθούμε να γίνουμε ομάδα. Αυτοί είμαστε. Θα είμαστε τέλειοι; Όχι. Και εγώ το καταλαβαίνω που είμαι νέος στο πόστο. Ο χρόνος είναι λίγος”.

Για τις δηλώσεις του Αταμάν για τους φιλάθλους και αν θεωρεί πως οι φίλαθλοι ξεπέρασαν το όριο: “Πρέπει εγώ να ανοίξω συζήτηση και να το σχολιάσω; Προφανώς και είναι άσχημο. Εγώ είμαι περήφανος Έλληνας και τραγουδάω τον ύμνο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πούμε τα κακώς κείμενα. Μακάρι να φτάσουμε σε σημείο να μην μας επηρεάζει στο αγωνιστικό”.

Ποια κομμάτια κρατάει και τι θέλει να βελτιώσει: “Θέλω να είναι όλοι υγιείς. Να τους δούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Αλλιώς ο καθένας θα γράψει τα δικά του. Αναφορικά με τις βολές δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αμέσως. Σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί. Η προπόνησή μας είναι έτσι. Εστιάζουμε στις βολές. Είμαστε σε αγωνιστική περίοδο. Σχεδόν σαν πρωτάθλημα EuroLeague”.

Για την τελευταία περίοδο και την άμυνα που έπαιξε και το χαμηλό σχήμα που χρησιμοποίησε: “Δεν ξέρω ούτε και εγώ αλλά μπορώ να διαχειριστώ όσα έρχονται. Σκεφτόμαστε πράγματα. Λείπουν παίκτες. Πάμε να δούμε τι έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Προσπαθούμε να αντιδράσουμε. Όλοι. Είναι σχήμα που το σκεφτήκαμε, πρέπει να ανέβουν όλοι μία θέση. Καλό θα ήταν να έχουμε χρόνο. Δεν είναι της στιγμής οι αποφάσεις. Μακάρι να είχα ψηλό σχήμα. Μέσα από τα παιχνίδια είδαμε παίκτες που αρχίζουν να γίνονται άντρες. Ο Κώστας ήταν ουσιαστικός. Δεν ήταν ο μόνος.

Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι μερικοί παίκτες ήταν συμπαίκτες και είχαν αυτοματισμούς. Λειτουργεί αυτό αλλά δεν ήταν αυτό που είχα κατά νου”.

Για την επιλογή του ρόστερ: “Θα περιμένω ως το τέλος”.

Για Μπαρτζώκα και Πρίφτη: “Το προπονητικό τιμ δεν αλλάζει. Έχω μιλήσει με Πρίφτη, Μπαρτζώκα και Σφαιρόπουλο. Ο καθένας για τους λόγους του δεν μπορούσε αλλά αν χρειαστεί θα είναι εκεί. Τώρα έχουμε καλό τιμ και εμείς περιμένουμε να γίνουμε ομάδα”.

Για τα ματς με Σερβία και Βέλγιο και αν θα μπορεί να βγάλει παραπάνω συμπεράσματα: “Δεν έχουμε πλεονέκτημα. Η Σερβία καίγεται για το ματς. Δεν μας κάνει να χαλαρώσουμε. Και αυτά θα είναι εικόνα για μετά. Θα δώσουμε τις μάχες μας”.




Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Eurobasket

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι