Ο Παναθηναϊκός κερδίζει, κατά πάσα βεβαιότητα, τη μάχη για τον Λιθουανό. Και προσθέτει στο ρόστερ του έναν παίκτη που έρχεται να καλύψει το μεγάλο κενό του Σέρβου. Τι λέει, λοιπόν, μια σύγκριση μεταξύ τους;

ΠΑΟ: Νέντοβιτς – Γκριγκόνις, σημειώσατε… 1, Χ ή 2; Κάθε φίλος του Παναθηναϊκού -για την ακρίβεια, κάθε φίλος του μπάσκετ γενικώς- δε μπορεί παρά να έχει σε αγωνιστική εκτίμηση τον Σέρβο που, πλέον, ανήκει στον Ερυθρό Αστέρα. Είναι ένας σκόρερ ολκής και, το κυριότερο ίσως, ένας παίκτης που στο “αυστηρό” από άποψη τακτικής ευρωπαϊκό μπάσκετ, μπορεί να προσφέρει θέαμα. Να βάλει κάποιο καλάθι απ’ αυτά που μένουν στη μνήμη. Και να το βάλει και με άγνοια κινδύνου, όσο “βαριά” κι αν είναι η μπάλα την ώρα που κάνει το σουτ.

Μ’ αυτά ειπωμένα, ωστόσο, ο αγαπητός Νεμάνια δεν είναι κι ένας παίκτης χωρίς μειονεκτήματα. Με κλεισμένα τα 31 του πια (στις 16 Ιουνίου), ο Νέντοβιτς είχε, κατ’ αρχάς, αρκετούς τραυματισμούς. Αλλά και όταν ήταν υγιής, κάποια στοιχεία στο παιχνίδι του είναι απ’ αυτά που ίσως η κερκίδα βάζει εύκολα σε δεύτερη μοίρα. Όμως ένας προπονητής οφείλει να τα λαμβάνει υπόψη του πολύ σοβαρά.




Το πρώτο είναι ότι ο Νέντοβιτς παίζει άμυνα κυρίως με… τα μάτια και πολύ λιγότερο με τα χέρια, το σώμα και τις τοποθετήσεις του. Και το δεύτερο είναι ότι, για παίκτη στη θέση του, δεν είναι ακριβώς και η επιτομή της ομάδικότητας. Δε “βλέπει γήπεδο”, όπως το λέμε απλά. Βλέπει εμμονικά το αντίπαλο καλάθι και πολύ λιγότερο τους συμπαίκτες του.

Δεν έχει να ζηλέψει πολύ σε σκοράρισμα ο Γκριγκόνις…

Απ’ την άλλη, ο Μάριους Γκριγκόνις, για τον οποίο ο “Εξάστερος” δίνει μάχη με τη Βαλένθια, αλλά μάλλον την έχει ήδη κερδίσει, στατιστικά είναι πίσω από τον Νέντοβιτς στο σκοράρισμα. Αλλά όχι πολύ. Ο Σέρβος είχε πέρυσι 14,3 πόντους μ.ο. στην Ευρωλίγκα, ο Λιθουανός 13,4 -με τη Ζαλγκίρις πρόπερσι.ΤΣΣΚΑ έμεινε στα μισά του δρόμου την περασμένη σεζόν, λόγω του πολέμου και δε μπορεί να είναι ασφαλές κριτήριο).

Σε ασίστ, πάλι, είναι λίγο καλύτερος στην πιο πάνω σύγκριση: 3,3 ο Γκριγκόνις, 3.2 ο Νέντοβιτς. Σε ριμπάουντ και μπλοκαρίσματα είναι επίσης, στατιστικά, σχεδόν πανομοιότυποι. Ο Γκριγκόνις 2,1 και 0,1, ο Νέντοβιτς 2,2 και 0,1. Το μπάσκετ, όμως, δεν είναι μόνο στατιστικά. Υπάρχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει κάποιος να μετρήσει σε μια τέτοια σύγκριση. Και εδώ είναι που, όσο κι αν “πονάει” η φυγή του Νέντοβιτς, η περίπτωση του Λιθουανού μοιάζει να κερδίζει

.


Νεώτερος, πιο ψηλός και πολυσύνθετος…

Ο Γκριγκόνις είναι 3 χρόνια νεώτερος (γεν. 25/4/1994) και εφτά πόντους ψηλότερος. Παίζει σκληρή και επίμονη άμυνα, έχει πολύ καλή αντίληψη του γηπέδου και το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αγωνιστεί, εκτός από γκαρντ και ως πλεϊμέικερ και ως σμολ φόργουορντ. Είναι, επιπλέον, δεινός “τριποντάκιας” (43,9% στην Ευρωλίγκα). Και μια ματιά στην καριέρα του, δείχνει επίσης, ότι -προφανώς- δουλεύει σκληρά τις προπονήσεις. Έχει ελάχιστους τραυματισμούς και, σε αριθμούς, κάθε χρονιά του είναι καλύτερη απ’ την προηγούμενη. Τέλος, είναι κι αυτός “κρύο αίμα” στις κρίσιμες στιγμές…




Με άλλα λόγια, ίσως εκ πρώτης όψεως να μην… του φαίνεται. Όμως στην πράξη -και για τα μάτια κάθε προπονητή- ο Λιθουανός έχει ένα “πακέτο” πιο καλό από του Νέντοβιτς! Φυσικά, το παρκέ είναι που, εν τέλει, κρίνει οριστικά τέτοιες… συγκρίσεις. Αλλά το βέβαιο είναι ότι, αν τα καταφέρει, ο Παναθηναϊκός βάζει με τον Γκριγκόνις στο ρόστερ του έναν πολυσύνθετο παίκτη ομάδας που, στην πράξη, μπορεί να δώσει περισσότερες λύσεις απ’ τον Σέρβο. Και… σε πολύ πιο σταθερή βάση επίσης.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ελλάδα

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ