Δεν είναι μόνο οι διακρίσεις αυτής της ομάδας που τη βάζουν στην κορυφή. Είναι κυρίως το αγωνιστικό ήθος που πρεσβεύει. Το ταλέντο της, αστείρευτο. Και η ψυχή της, αδάμαστη. Μη φοβάστε, παιδιά! Το "άπιαστο όνειρο" του χρυσού δε θα είναι άπιαστο για πολύ ακόμη...

Εθνική Πόλο: Η “βασίλισσα” του ελληνικού αθλητισμού! Μετά τον συγκλονιστικό σε εξέλιξη χαμένο ημιτελικό με την Ιταλία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, ο Ντίνος Γενηδουνιάς βούρκωσε. Διότι αυτό το 11-10, σήμαινε, εξ ορισμού, ότι το μοναδικό μετάλιο που λείπει από τη συλλογή της Εθνικής, το χρυσό, θα ήταν για μια ακόμη φορά άπιαστο όνειρο.

Τα λόγια, του Γενηδουνιά, ωστόσο, έδωσαν το στίγμα του τι ακριβώς είναι αυτή η Εθνική ομάδα πόλο. Είναι μια παρέα ατραγούδιστων, σε σχέση με τα κατορθώματά της, αδελφικών φίλων. Που κοιμούνται και ξυπνούν με μια αδάμαστη θέληση να φέρνουν διακρίσεις για τη χώρα. Και το καταφέρνουν! “Δεν υπάρχει χρόνος για απογοήτευση και σκυμμένα κεφάλια. Ηρεμία, ξεκούραση, συσπείρωση. Δε μας περισσεύουν τα μετάλια”, είπε ο Ντίνος. “Πάμε για ένα ακόμη!”




Μάνος Ζερδεβάς, Παναγιώτης Τζωρτζάτος, Στάθης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Σκουμπάκης, Ντίνος Γενηδουνιάς, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Δημήτρης Νικολαϊδης, Κώστας Κάκαρης, Κώστας Γούβης, Άγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γκιουβέτσης, Μανώλης Σολανάκης…

Υπέρβαση με την Κροατία και καθιέρωση στις μεγάλες δυνάμεις

Το χάλκινο μετάλιο στο στήθος και των 13 παικτών του Θοδωρή Βλάχου ήρθε μετά από τη νίκη επί της Κροατίας. Είναι το τρίτο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά απ’ αυτό του 2005, στο Μόντρεαλ κι εκείνο του 2015, στο Καζάν. Ήταν, συγχρόνως κι ένα πολύ παλικαρίσιο μετάλιο για την κατάκτηση του οποίου η Εθνική Πόλο έκανε υπέρβαση. Ήταν η μόλις 10η νίκη μας απέναντι στην Κροατία σε σύνολο 59 αναμετρήσεων (40 ήττες και 9 ισοπαλίας).

Είναι ένα μετάλιο που έρχεται αμέσως μετά το επικό ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρυσι. Και, συνολικά, το 14ο για τη “βασίλισσα” του ελληνικού αθλητισμού. Έχει ακόμη 4 χάλκινα σε World League, ένα σε Παγκόσμιο Κύπελλο και 5 σε Μεσογειακούς Αγώνες. Η Εθνική Πόλο έχει διαχρονικά να επιδείξει διακρίσεις. Όμως, την τελευταία 7ετία έχει, επίσης, καταφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Να συγκαταλέγεται στις αδιαμφισβήτητα μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος παγκοσμίως.



Με το όνομα του Ζερδεβά γραμμένο στο χέρι, ο Τζωρτζάτος

Ο συγκινημένος Γενηδουνιάς, όμως, το είπε κι αυτό στις δηλώσεις του. Αυτό δεν φτάνει πια σ’ αυτήν την υπέροχη παλιοπαρέα, που έπαιξε στη Βουδαπέστη χωρίς τον βασικό της γκολκίπερ, Μάνο Ζερδεβά για δυόμιση παιχνίδια, μετά τον τραυματισμό του στο ματς με τις ΗΠΑ. Αλλά είδε τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο να “μασάει σίδερα”. Και όχι απλώς να σηκώνει με τόλμη και αυτοπεποίθηση το βάρος της ευθύνης, αλλά και να είναι κομβικός στη νίκη επί της Κροατίας.

Στο ίδιο κολυμβητήριο όπου ο Θοδωρής Βλάχος, ως βοηθός του Ζόλταν Κάσας τότε, έγραψε ιστορία με τον Ολυμπιακό και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2002, η Εθνική του έδειξε σ’ όλο το τουρνουά όλα τα στοιχεία μιας σπουδαίας ομάδας. Πείσμα, πάθος, μέταλλο, ταλέντο, αλλά και πειθαρχία και τακτική επάρκεια. Και κάτι, όμως, πιο σπουδαίο ακόμη. Αδελφοσύνη! Ο Τζωρτζάτος έπαιξε στον μικρό τελικό μ’ ένα τσιρότο με το όνομα του Ζερδεβά στο ίδιο χέρι όπου είχε τραυμαστιστεί ο Μάνος…



Μια Εθνική που θέλεις να βλέπεις, έτοιμη για το “άπιαστο όνειρο”

Είναι ένα σύνολο που έχει δίκαια κερδίσει το σεβασμό όλων των αντιπάλων. Και, βεβαίως, το σεβασμό όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο για τα μετάλλια και τις διακρίσεις της -παρότι κι αυτά προκαλούν δέος. Αλλά, κυρίως, επειδή πρεσβεύει αυτό το σπάνιο αγωνιστικό ήθος που δείχνει ένα απλό τσιρότο στο χέρι, μ’ ένα όνομα γραμμένο επάνω! Επειδή “φωνάζει” από μακριά ότι διαθέτει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας που κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας χαίρεται να βλέπει σε μια Εθνική μας. Αλλά, φυσικά και επειδή τα όσα -πολλά και σπουδαία- πετυχαίνει, τα κάνει με τον πιο δύσκολο τρόπο.

Ισπανία, που τελικά πήρε το χρυσό (15-14 στα πέναλτι, 9-9 ο κανονικός αγώνας), Ιταλία, που πήρε το ασημένιο, Κροατία, ΗΠΑ, που κερδίσαμε στα προημιτελικά… Όλες είναι Εθνικές από πρωταθλήματα πολύ πιο δυνατά από το ελληνικό. Από χώρες που δίνουν βαρύτητα, αλλά και μεγάλα κίνητρα στο άθλημα. Όμως, το ταλέντο αυτής της ομάδας είναι αστείρευτο, όπως καιι η ψυχή της, ατσάλινη. Την ευχαριστούμε έτσι κι αλλιώς. Και καμία αφιβολία δεν υπάρχει. Το “άπιαστο όνειρο” του χρυσού, δε θα είναι άπιαστο για πολύ ακόμη…



Τα μετάλλια της Εθνικής πόλο ανδρών

Μεσογειακοί Αγώνες 1951, 1991, 1993: Χάλκινο
Παγκόσμιο Κύπελλο 1997: Ασημένιο
World League 2004: Χάλκινο
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2005: Χάλκινο
World League 2006: Χάλκινο
Μεσογειακοί Αγώνες 2013: Χάλκινο
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015: Χάλκινο
World League 2016: Χάλκινο
Μεσογειακοί Αγώνες 2018: Ασημένιο
World League 2020: Χάλκινο
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 (2021): Ασημένιο
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2022: Χάλκινο

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Πόλο

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ