Από μπολ-μπόι και... νευρικός (αλλά και τόσο ταλαντούχος!) έφηβος, ο Ελβετός φεύγει πλέον από τα κορτς ως ο απόλυτος τζέντλεμαν του παιχνιδιού. Αν δεν "έπεφτε" πάνω σε Ναδάλ και Τζόκοβιτς οι τίτλοι του θα ήταν αμέτρητοι. Η κληρονομιά του, μεγάλη, το φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, το ίδιο...

Ρότζερ Φέντερερ: Το τένις έχασε τον άρχοντά του! Λίγες βδομάδες αφότου έκλεισε τα 41 του, στις 8 Αυγούστου, ο Ελβετός σούπερ σταρ των κορτς επιβεβαίωσε αυτό που όλοι έβλεπαν ως αναπόφευκτο πια. Ο χρόνος είναι σκληρός για όλους. Και πολύ περισσότερο για κάποιον -οσοδήποτε- σπουδαίο αθλητή που αγωνίζεται σε τοπ επίπεδο. Ο Φέντερερ είναι πια παρελθόν από τα επαγγελματικά γήπεδα. Δε θα είναι, όμως, ποτέ παρελθόν για ένα παιχνίδι που έγινε συνώνυμο με το ονομά του για δύο δεκαετίες…

Ο ιδανικός “παρτενέρ” του θρυλικού Big 3

Και έγινε συνώνυμο όχι επειδή είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους τενίστες που έχει δει το άθλημα. Αλλά και επειδή ήταν, πάντοτε, ο απόλυτος τζέντλεμαν των γηπέδων, μια αρχοντική παρουσία που συμπλήρωσε με τον ιδανικότερο τρόπο την εποχή των Big3. Αν ο Φέντερερ δεν έβρισκε μπροστά του τον Ράφα Ναδάλ και, λίγο πιο μετά, τον Νόβακ Τζόκοβιτς, το ρεκόρ τίτλων του θα ήταν ασύλληπτο. Αλλά και το τένις θα είχε χάσει την ευκαιρία να απολαύσει δεκάδες, μυθικές αναμετρήσεις μεταξύ τους! Ο τελικός του Γουίμπλεντον του 2008, άλλωστε, που κράτησε συνολικά 7 ώρες λόγω δύο διακοπών από βροχή, είναι, για τους ειδικούς, “ο τελικός του αιώνα”.

Ένα παλμαρέ που σ’ αφήνει με το στόμα ανοιχτό…

Όχι, φυσικά ότι και τώρα είναι… λίγοι οι τίτλοι του. Τα στατιστικά του Ελβετού, που έχει, από πατέρα, ρίζες και στη Γερμανία, καθώς και Νοτιοαφρικανή μητέρα, αφήνουν με το στόμα ανοιχτό:

Γουίμπλεντον

Συμμετοχές: 22
Τίτλοι -τελικοί: 8 –ρεκόρ– (12)
Ρεκόρ: 105-14

Αυστραλιανό Οpen

Συμμετοχές: 21
Τίτλοι – τελικοί: 5 (6)
Ρεκόρ: 102-15

US Open

Συμμετοχές: 19
Τίτλοι -τελικοί: 5 (7)
Ρεκόρ: 89-14

Ρολάν Γκαρός

Συμμετοχές: 19
Τίτλοι-τελικοί: 1 (5)
Ρεκόρ: 73-17

Τελικοί ATP

Συμμετοχές: 17
Τίτλοι -τελικοί: 6 (10)
Ρεκόρ: 59-17

Το Γουίμπλεντον ήταν το “βασίλειό” του από 17 χρονών…

Η μυθική καριέρα του Φέντερερ ξεκίνησε όταν, το 1998, στα 17 του πήρε το Γουίμπλεντον στην κατηγορία τζούνιορ, στο μονό, αλλά και στο διπλό. Το αγγλικό όπεν ήταν και το “βασίλειό” του γενικά, αφού εκεί έχει πάρει και τους περισσότερους Γκραντ Σλαμ τίτλους του. Εκεί έκανε και το “μπαμ” στην καριέρα του, όταν, στα 20 του, πέταξε έξω στο γύρο των 16 τον τότε Νο1 Πιτ Σάμπρας, με τις επτά κατακτήσεις του τουρνουά, από το 1993 ως το 2000. Ο Ελβετός μπήκε στο Τοπ 100 λίγο μετά τα 18 του, και φεύγει απ’ τα γήπεδα με 103 τρόπαια στην ΑΤΡ, πίσω μόνο από τον Τζίμι Κόνορς.

Έφτασε στο Νο1 το Φεβρουάριο του 2004 και έμεινε στην κορυφή για 310 εβδομάδες. Αν και ως έφηβος έχανε συχνά την ψυχραιμία του, φεύγει από τα κορτς ως ο τενίστας με τα περισσότερα (13) βραβεία “Στέφαν Έντμπεργκ“, τίτλο που οι ίδιοι οι παίκτες απονέμουν σε όποιον έχει δείξει μέσα στη χρονιά το υψηλότερο αθλητικό πνεύμα μέσα στα γήπεδα. Το 2018, ο Φέντερερ έφτασε στο μυθικό αριθμό (ρεκόρ, τότε) των 20 τίτλων σε Γκραντ Σλαμ, άθλος πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο δείχνει ο αριθμός αυτός καθαυτός μιας και, από το 2013 και μετά είχε συνεχή προβλήματα με τη μέση και τα γόνατά του.

Πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση για τον… φαν της Γιούβε

Ναδάλ και Τζόκοβιτς έχουν πια από 21 τίτλους και ο Φέντερερ φεύγει από τα γήπεδα. Η κληρονομιά του ωστόσο, είναι ανεκτίμητη. Και για όσα κάνει εκτός κορτς. Ο Ελβετός, μόνον από τρόπαια, έχει βγάλει πάνω από 130.000.000 δολάρια στην καριέρα του. Και πολλαπλάσια (πάνω από 100.000.000 δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με το Forbes, το 2020), είναι τα κέρδη του από χορηγίες, διαφημίσεις κ.λπ.


Το ίδρυμα με τ’ όνομά του, ωστόσο, προσφέρει τεράστια βοήθεια σε άπορα παιδιά στην Αφρική και ο ίδιος είναι πολύ ενεργός κοινωνικά, καθώς επίσης και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF από το 2006.


Ο άρχοντας των κορτς έχει σύντροφο στη ζωή την επίσης πρώην τενίστρια Μιροσλάβα Βάβρινετς. Είναι μαζί από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και παντρεμένοι από το 2009. Έχουν πια δύο δίδυμα κορίτσια και δύο δίδυμα αγόρια. Χόμπι του είναι το κρίκετ και ποδοσφαιρική ομάδα του, φυσικά η Βασιλεία, όπου είναι και το πατρικό του σπίτι, αλλά και η Γιουβέντους. Τώρα, είναι πλέον η ώρα να απολαύσει τη ζωή με την οικογένειά του. Ίσως και με τη Βασιλεία. Για τη… Γιουβέντους, πάλι, θα σας γελάσουμε. Ειδικά εφέτος, μάλλον δε θα του φέρει πολλά χαμόγελα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ