Ακούει Πινκ Φλόιντ και AC/DC, έχει τη μαύρη γάτα της για γούρι, δουλεύει την ψυχική ισορροπία της με ειδικευμένη στα σπορ ψυχολόγο. Και στα 21 της είναι δίκαια στην κορυφή του κόσμου και ένας θρύλος, ήδη, για την Πολωνία...

Ίγκα Σβιόντεκ: Το… ροκ φαινόμενο των κορτς! H νικήτρια (και) του εφετινού Ρολάν Γκαρός δεν είναι Κελτικής καταγωγής, ούτα Γιαπωνέζα. Είναι Πολωνή. Κανονικά, δηλαδή, θα έπρεπε να θεωρεί τη “Γκράπα”, την αγαπημένη της μαύρη γάτα “κακή τύχη” και όχι καλή, όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος των βρετανικών και των ιαπωνικών νησιών.

Ωστόσο -ευτυχώς για εκείνην- η Σβιόντεκ, που γράφει πλέον ιστορία στα κόρτς, δεν είναι προληπτική. Η μαύρη γάτα της είναι μέρος της ζωής της κι ένα πλάσμα που την ηρεμεί και την κρατά σε ισορροπία. Είναι ένας τομέας στον οποίο δίνει πολύ μεγάλη σημασία, ακόμη και πριν την αποχώρηση της Αυστραλής Νο1, Άσλεϊ Μπάρτι, από το τέννις “για λόγους ψυχικής υγείας”…

Το τένις είναι ένα πολύ μοναχικό άθλημα, με μεγάλη πίεση και πολλές φορές όλα τα κρίνει για μια αθλήτρια ή έναν αθλητή το πώς θα διαχειριστεί αυτές τις ιδιαιτερότητες. Η Σβιόντεκ μόλις έκλεισε τα 21 (γεν. 31 Μαΐου του 2001). Αλλά δουλεύει πάνω σ’ αυτό τον τομέα εδώ και πάνω από 2 χρόνια με την εξειδικευμένη στο ζήτημα ψυχολόγο Ντάρια Αμπράμοβιτς. Το είπε -και μπράβο της- ανοιχτά μετά το 1ο της Ρολάν Γκαρός. Του 2020. Έγινε, τότε, η νεώτερη νικήτρια του τουρνουά μετά τον Ράφα Ναδάλ και η νεώτερη γυναίκα-νικήτρια Γκραντ Σλαμ μετά τη Μαρία Σαράποβα, στο Γουίμπλεντον του 2004.

Ένα έμφυτο ταλέντο με φοβερή εξέλιξη

Το ταλέντο της Πολωνής έγινε ολοφάνερο σε όλους τότε. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξή της είναι μεγάλη. “Το 2002 ούτε κι εγώ η ίδια πίστευα ότι είχα κερδίσει το Ρολάν Γκαρός. Ένιωθα τυχερή και λίγο μπερδεμένη. Τώρα, έκανα απλώς τη δουλειά μου“, ήταν τα λόγια της μετά το 6-1, 6-3 επί της Κόκο Γκοφ και την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου της στη Γαλλία.

Η Νο1 του κόσμου και νεώτερη στο top10, Σβιόντεκ, ήταν στο Μαϊάμι όταν ο Μπάρτι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα κορτς. Τότε, μετρούσε ήδη 11 σερί νίκες και τίτλους στο Κατάρ και το Ίντιαν Γουέλς. Μόλις 11 βδομάδες μετά, η Ίγκα μετράει πλέον 6 τίτλους. Και… 35 σερί νίκες! Ο αριθμός ισοφαρίζει το ρεκόρ για τον 21ο αιώνα που η Βένους Γουίλιαμς έκανε το 2000. Και η φόρμα της Σβιόντεκ είναι τέτοια που δεν αποκλείεται να φτάσει και τα… αντρικά ρεκόρ σερί νικών του Νόβακ Τζόκοβιτς (43) ή του Ρότζερ Φέντερερ (42).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek)

O Λέβα, η “Γκράπα” και… οι AC/DC

Όνομα-θρύλος ήδη για τη χώρα της, η Ίγκα έκανε μια ζεστή αγκαλιά στη Γκοφ μετά τον τίτλο της και, φυσικά, είχε και κάτι να πει με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που, όποτε μπορεί δε χάνει αγώνα της. Είναι πραγματικά ένα φαινόμενο μέχρι στιγμής. Η Σβιόντεκ ξεκίνησε το τένις με στόχο να ξεπεράσει την αδελφή της και μετά τη συμβουλή του πατέρα τους. Ο Τόμας ήταν πρωταθλητής το τετραπλό σκιφ -πήγε και στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, το 1988. Αλλά η συμβουλή του στα κορίτσια του ήταν να ασχοληθούν με ατομικά σπορ.

Η Άγκατα σταμάτησε νωρίς το τένις, λόγω τραυματισμών. Αλλα η Ίγκα ήταν, απλώς… ασταμάτητη! Από Νο 841 το 2016 έφτασε στο Top50 από το 2019 ήδη. Το 2020 ήταν Νο 17. Και από τον Απρίλιο, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Με νέο προπονητή από τη νέα χρονιά (Τόμας Βικτορόφσκι) και την αγαπημένη της “Γκράπα” να της φέρνει γούρι, η Ίγκα -πρέπει να το πούμε κι αυτό- ακούει, επίσης και μουσικάρες!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek)

Αν και 21 ετών τα αγαπημένα της γκρουπ είναι κάποιοι θρύλοι της ροκ όπως οι AC/DC, οι Πινκ Φλόιντ, οι Περλ Τζαμ και οι Red Hot Chili Peppers. Αν και οι Πολωνοί έχουν μεγάλη αγάπη στη ροκ -και ειδικά τη μέταλ- το γεγονός είναι σπάνιο για την ηλικία της. Ποιος ξέρει; Μπορεί να είναι συμβουλή της ψυχολόγου της -οπότε… μπράβο και σ’ εκείνην!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι