Πώς μπλέκονται ο τελικός του αμερικανικού φουτμπόλ με την αγγλική ομάδα και τον πιο διάσημο λευκό ράπερ; Κι όμως. Υπάρχει σύνδεση! Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Η Άρσεναλ, το… Super Bowl και ο γονατιστός Έμινεμ! Μα… τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους, η αγγλική ομάδα, ο τελικός του NFL και ο σπουδαιότερος λευκός ράπερ όλων των εποχών; Έχουν και… παραέχουν. Η πρώτη τέτοια σύνδεση είναι προφανής.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Ιδιοκτήτης των εφετινών πρωταθλητών του NFL είναι ο ιδιοκτήτης και της Άρσεναλ, ο Σταν Κρένκε, που έχει ακόμη και τους Ντένβερ Νάγκετς, του NBA, τους Κολοράντο Ράπιντς, του MLS, αλλά και μπόλικες ομάδες χόκεϊ, λακρός και e-sports. Αυτή όμως, είπαμε. Είναι η προφανής σύνδεση. Υπάρχει και βαθύτερη.

Νικητές για 4η φορά στην ιστορία τους οι Ραμς

Η ομάδα του Κρένκε, οι Λος Άντζελες Ραμς (Κριάρια, δηλσδή), ήταν οι νικητές του 56ου Super Bowl. Το 23-20 επί των Σινσινάτι Μπένγκαλς ήλθε με δραματικό τρόπο στην εκπνοή και ενώ ήταν πίσω στο σκορ με 20-16 (έπαιζαν ως τυπικά φιλοξενούμενοι στο δικό τους στάδιο, το SοFi, όπου παίζουν επίσης και οι Τσάρτζερς)


Όλα καλά ως εδώ; Ναι. Ή μάλλον, όχι. Κι αυτό επειδή, αυτονόητα, μέχρι να φτάσει στο τέλος του το ματς υπάρχει το ημίχρονο. Και στο ημίχρονο του Super Bowl πάντοτε δεσπόζει ένα σόου που παρακολουθούν παγκοσμίως πάρα πολλά εκατομμύρια άνθρωποι. Σημειώστε, άλλωστε, ότι κάθε δευτερόλεπτο διαφήμισης στον τελικό του NFL κόστισε περίπου 215.000 ευρώ, ενώ το NBC κάλυψε τον αγώνα με, χμ, 122 κάμερες και έδωσε εικόνα σε 120 χώρες!

Στον τελικό της 13ης Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα για το ημίχρονο είχε ίσως την πιο λαμπερή συγκέντρωση μουσικών της χιπ-χοπ σκηνής όλων των εποχών: Dr. Dre, Snoop Dog, Eminem, Kendrick Lamar και Mary J. Blige! Εκεί λοιπόν, ο Eminem αποφάσισε να το… τραβήξει το σκοινί -είναι άλλωστε γνωστό ότι δε μασάει.

“Black like Me” και μαύρος διαιτητής στην αρχή και στο ημίχρονο…

Τον Εθνικό Ύμνο, στην αρχή του ματς τραγούδησε η Μίκι Γκάιτον. Η 38χρονη Τεξανή έκανε μεγάλο όνομα με το τραγούδι “Black Like Me”, που κυκλοφόρησε όταν οι ΗΠΑ έβραζαν μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Κι αυτός ήταν ο πρώτος συμβολισμός.

Ο δεύτερος ήταν ο Ρόναλντ Τόρμπερτ. Ο διαιτητής του αγώνα, δικηγόρος το επάγγελμα είναι ένας από τους μόλις 7 μαύρους ρέφερι στην ιστορία του NFL. Ε, κάτι η Γκάιτον, κάτι ο Τόρμπερτ, είπε και ο Έμινεμ να μπει λίγο στο μάτι  των διοργανωτών -και γενικώς. Το “Lose myself” τελειώνει και ο Έμινεμ γονατίζει! Και αποθεώνεται!

Ο… χαμός στο στούντιο της μετάδοσης και ο Λακαζέτ!

Το τι πρέπει να γίνεται στο στούντιο της μετάδοσης το αφήνουμε στη φαντασία σας. Αλλά Έμινεμ είναι αυτός. Να τον κόψεις; Δεν τον κόβεις. Κι έτσι το γονάτισμα του ράπερ φέρνει στη μνήμη όλων την αντίστοιχη κίνηση του πρώην κουόρτερμπακ των 49ers, Κόλιν Κέπερνικ, το 2016, κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό και τις διακρίσεις κατά της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ.

Ο Κέπερνικ, πρακτικώς, έγινε παρίας και εξοβελίστηκε από το NFL. Το γονάτισμα του Έμινεμ θα γίνει αντικείμενο συζήτησης για καιρό ακόμη στις ΗΠΑ Και πρόσκληση για σόου σε άλλο τελικό Σούπερ Μπόουλ είναι από χλωμό έως πεθαμενί να πάρει ξανά. Ωστόσο η κίνησή του είναι και αυτή που πάνω απ’ όλα φέρνει στο παζλ την… Άρσεναλ!
Κι αυτό επειδή πέρυσι τον Απρίλιο ήταν ο… Αλεξάντερ Λακαζέτ και οι συμπαίκτες του που γονάτισαν κατά του ρατσισμού πριν από τον αγώνα με τη Σλάβια για τα προημιτελικά του Γιουρόπα!

Η ενεργή κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων Άρσεναλ

Η λονδρέζικη ομάδα , απ’ την άλλη, είναι και από τις πιο ενεργές στο ζήτημα στην Αγγλία. Συμμετέχει και με δικές της πρωτοβουλίες σε πλήθος από δραστηριότητες κατά του ρατσισμού, της ρητορικής βίας, αλλά ακόμη και του ψηφιακού μπούλινγκ.


Κ έτσι, νάτη η σύνδεση ολοκληρωμένη. Όχι βέβαια ότι μιλάμε για κάποιου είδους… προσυνεννόηση. Να είπε δηλαδή ο Κρένκε στον  Έμινεμ να ταράξει λίγο τα νερά στο Super Bowl για να τονιστεί το αντιρατσιστικό και κατά των διακρίσεων πνεύμα των ομάδων του. Όχι. Κάτι τέτοιο δεν παίζει. Απλώς, στη ζωή, τον αθλητισμό, αλλά… και τη μουσική, πολλά πράγματα κάνουν κύκλους και, κάπου τέμνονται καμιά φορά…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για NFL

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα
Ποδόσφαιρο

Άρης: Αγωγή Καρυπίδη σε αθλητική εφημερίδα

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος
Ποδόσφαιρο

Λίβερπουλ: “Οι ρεντς προσφέρουν τριετές συμβόλαιο στον Αμορίμ”, αποκάλυψε Πορτογάλος δημοσιογράφος

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι
Ποδόσφαιρο

Opta: Ο υπερυπολογιστής της «βγάζει» πρωταθλήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι