Συγκλονιστική η συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Ο θρύλος της παγκόσμιας κολύμβησης, Μάικλ Φελπς, έχει κάνει μεγάλο σκοπό του να βοηθήσει για την ψυχική υγεία των αθλητών. Γι αυτό τον σκοπό ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Συγκλονιστική η συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

«Προτιμώ να έχω την ευκαιρία να σώσω μια ζωή παρά να κατακτήσω άλλο ένα χρυσό μετάλλιο. Πάρα πολλοί αθλητές επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν αυτοκτονήσει. Δεν θέλω να χάσω ούτε ένα μέλος της Ολυμπιακής οικογένειάς μου, πια»

«Ταξιδεύω σε όλον τον κόσμο, συνεργάζομαι με χορηγούς και δίνω ομιλίες για να κινητοποιήσω την κοινωνία. Η Νικόλ (σ.σ. η σύζυγος του), θα μπορούσε να σας πει, ότι υπάρχουν ημέρες που ξυπνάω και νιώθω υπέροχα και την επόμενη ημέρα, μπορεί να ξυπνήσω και να είμαι τελείως διαφορετικός. Οπότε, το θέμα είναι να βρω την ισορροπία για εμένα».

«Η συμμετοχή σε αγώνες, ήταν το αγαπημένο μου πράγμα. Ήμουν… καρχαρίας, μύριζα το… αίμα στο νερό και συνέχισα. Φοβόμουν όμως ότι η παραδοχή αυτού που περνούσα θα χαρακτηριζόταν ως σημάδι αδυναμίας και θα μπορούσε να δώσει πλεονέκτημα σε άλλους ανταγωνιστές. Ζούσα μια περίοδο κατά την οποία δεν ήθελα να ζήσω».

Μάικλ Φελπς:

θα επέστρεφε, λέει, στις πισίνες, υπό τρεις όρους, το ιερό τέρας της κολύμβησης. Έχουν και όνομα. Μπούμερ Ρομπέρ, Μάβερικ Νίκολας και Μπέκετ Ρίτσαρντ. Είναι τα τρία παιδιά του και αν, λέει, τον ρωτήσουν κάποτε “γιατί δεν αγωνίζεσαι”, τότε ίσως, ως απάντηση, να ξαναβουτούσε στις πισίνες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Phelps (@m_phelps00)


Φυσικά, ο κολυμβητής – φαινόμενο αστειεύεται. Ακόμη κι αν τον… ρωτούσαν αύριο τα παιδιά του και επέστρεφε μεθαύριο, τα 36 χρόνια είναι πολλά. Ακόμη και γι’ αυτόν. Τον αθλητή από κάποιον άλλο πλανήτη.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Βλέπετε, στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, ο Μάικλ Φελπς αποτελεί ο ίδιος μια δική του, ξεχωριστή κατηγορία. Με συνολικά 28 Ολυμπιακά μετάλλια (23 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα), απ’ τα οποία τα 16 (13 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο) σε ατομικά αγωνίσματα, ο κολυμβητής από τη Βαλτιμόρη κατέχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.

Όπως και το ρεκόρ του, των οκτώ μεταλλίων σε μία διοργάνωση, στο Πεκίνο το 2008, που έσπασε το προηγούμενο, του Μαρκ Σπιτζ από το Μόναχο του 1972. Είναι, ακόμη, παγκόσμιος ρέκορντμαν σε 50άρα πισίνα στα 400 μικτής ατομικής, αλλά και στις σκυταλοδρομίες 4Χ100 και 4Χ200. Συνολικά έσπασε  39 ρεκόρ στην καριέρα του. Και έχει κατακτήσει 82 (!) μετάλλια στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις του πλανήτη.

Κι ένα ρεκόρ… 2173 ετών!

Μάλιστα, το 2016, στο Ρίο, κατακτώντας το 13ο του χρυσό σε ατομικό επίπεδο, ο Φελπς έσπασε κι ένα ρεκόρ σχεδόν… 2200 ετών! Το κατείχε  ο θρυλικός δρομέας Λεωνίδας ο Ρόδιος. Είχε κατακτήσει τον στάδιο, τον δίαυλο και τον οπλίτη δρόμους σε τέσσερις συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 164 ως το 152 π.Χ.

Οι εργοφυσιολόγοι που εξέτασαν την περίπτωση Φελπς έμειναν άναυδοι. Μόνον ο… Aquaman της DC Comics θα ήταν πιο κατάλληλος για την πισίνα. Όλα του είναι κατάλληλα για να κολυμπάει. Υψος, (1.93), άνοιγμα χεριών (πάνω από 2 μέτρα!), πελώρια πατούσα (48 Νο παπούτσι), λεπτό, υδροδυναμικό προφίλ, ελαστικότητα αστραγάλων, δυσανάλογα κοντά πόδια για τέτοιο μπόι.

Στην καριέρα του πέρασε όλα τα αντιντόπιγνκ τεστ περίπατο. Και, επιπλέον, συμμετείχε και στο Project Believe. Ένα σούπερ αυστηρών προδιαγραφών πρόγραμμα ελέγχου, της αμερικανικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ. Καθαρός και εκεί. Ό,τι πιο κοντά σε -“καθαρό” υπεράνθρωπο έχουμε γνωρίσει.

Οι εκτός πισίνας αδυναμίες του…

Στην πισίνα. Εκτός, έχει τις αδυναμίες του. Δυο φορές έχει συλληφθεί να οδηγεί πιωμένος. Έχει φωτογραφηθεί και με bong στο χέρι. ΟΚ. Κακό παιδί, δυο τρεις φορές στη ζωή του. Όχι χωρίς κανένα λόγο, ωστόσο. Όσοι έχουν ζήσει αγωνιστικά το κολύμπι πρωταθλητισμού, ξέρουν ότι που και που αναγκάζεσαι να “ξεφεύγεις” λίγο από την αφόρητη πίεση. Ο Σιέλου κάνει τα 100 μέτρα σε κάτω από 47”. Και 4′:03”.84”’  είναι το ρεκόρ του Φελπς στα 400μ μικτής ατομικής.

Για να επιτευχθούν, όμως, τέτοιοι χρόνοι, μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων δευτερολέπτων, έχουν προηγηθεί πολλές χιλιάδες λεπτά προπόνησης. Απίστευτα επίπονης. Αλλά, κατά κανόνα και απίστευτα μονότονης. Μοναχικής. Όχι μόνο στο γυμναστήριο. Κυρίως στο χλωριωμένο νερό. Με το βλέμμα καρφωμένο σε μια μαύρη γραμμή από πλακάκια, στον πάτο της πισίνας. Ώρες ατέλειωτες. Κάθε μέρα. Επί βδομάδες και μήνες. “Εκατό χρόνια μοναξιάς”…

Ο “υπεράνθρωπος” που μίλησε για την κατάθλιψη

Σε μια συγκλονιστική συνέντευξη του στο περιοδικό Spiegel, πριν απο τρία χρόνια, ο Φελπς ανέφερε όλα τα πιο πάνω. Και κέρδισε ένα ακόμη μετάλλιο. Της ανθρωπιάς. Ο Αμερικανός μοιάζει με επιτομή της ευτυχίας και της επιτυχίας. Δόξα, χρήμα, υστεροφημία, “Μις Καλιφόρνια” σύζυγος… Απ’ έξω, όλα τέλεια. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, όμως, το “μέσα” είναι μια άλλη υπόθεση.

Μετά από κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση στην οποία είχε σαρώσει, κλεινόταν στο σπίτι του με βαριά κατάθλιψη, παραδέχθηκε τότε. Μετά το Λονδίνο, το 2012, σκέφτηκε μέχρι και να αυτοκτονήσει, είπε. Ανοιχτά. Κι έδωσε ένα μεγάλο μάθημα ζωής.

΄Εγινε, όχι ένας άνθρωπος που μίλησε για την κατάθλιψη, αλλά ένας “υπεράνθρωπος” που το έκανε. Και ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η κατάθλιψη βασανίζει, συχνά μέχρις αναπηρίας ή και αυτοκτονίας, πάνω από 260.000.000 ανθρώπους στον κόσμο!

ΠΟΥ: Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη

Όμως η κατάθλιψη θεραπεύεται. Αρκεί να αποδεχθείς ότι υποφέρεις απ’ αυτήν. Να μιλήσεις γι’ αυτήν -έτσι ώστε να αναζητήσεις βοήθεια. Το σλόγκαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατάθλιψη είναι ακριβώς αυτό: “Lets’ Talk”.

Μιλώντας ανοιχτά γι’ αυτήν την κρυφή πτυχή της λαμπερής, εξωτερικά ζωής του, ο Φελπς πρόσφερε μια σπουδαία υπηρεσία. Αθλητής-πρότυπο για εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς είναι, έδωσε κουράγιο σε όλους όσοι υποφέρουν από αυτή τη σύγχρονη μάστιγα.

Και συγχρόνως, επαναπροσδιόρισε, στα μάτια πολλών και τι ακριβώς πρέπει να αποτιμούμε στη ζωή ως ευτυχία. Μπορεί, όπως ο Φελπς, να έχεις φαινομενικώς τα πάντα. Το θέμα όμως είναι πάντοτε πώς νοιώθεις μέσα σου. Η εσωτερική ισορροπία είναι το χρυσό μετάλλιο για τον καθένα μας, στη ζωή του. Κι ο μέγας Μάικλ μας το θυμίζει με τον καλύτερο τρόπο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Κολύμβηση

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик
mostbet-ru-serg

Теннис Cегодня » Лайвскор, Результаты, Ставки И Статистик