Ο Έλληνας ορειβάτης «έσβησε» κατά την κατάβασή του από την κορυφή Νταουλαγκίρι.

Ο Αντώνης Συκάρης, από τους καλύτερους Έλληνες ορειβάτες όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νεπάλ.

Αφού είχε κατακτήσει την κορυφή Νταουλαγκίρι, ύψους 8.167 μέτρων, κατά την κατάβασή του έχασε τη ζωή του, σε ηλικία 60 ετών.

Ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε σκαρφαλώσει τις πέντε από τις δεκατέσσερις «οκτάρες» κορυφές της Γης, του κορυφαίου ορειβατικού πρότζεκτ «Grand Slam».

«Δυστυχώς συνέβη ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ., πολύ κοντά στο camp3, στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο Αντώνης Συκάρης, που λίγες ώρες πριν βρισκόταν στην κορυφή Νταουλαγκίρι, είχε αφιερώσει την επιτυχία του σε τρεις ορειβάτες που είχαν χάσει τη ζωή τους. Στους Νίκο Παπανδρέου και Μπάμπη Τσουπρά που πέθαναν στα Ιμαλάια και τον Ερμή Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο που σκοτώθηκε στα Τζουμέρκα.

Όπως είχε γράψει, στην τελευταία ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50-ώρα Νεπάλ βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.

Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
Και στον Ερμή-Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.

Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
Ίριδά μου, είμαι στην κορφή!!!
Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!

Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!!!».

Είχε εμπειρία ορειβασίας και αναρρίχησης 32 ετών, έχοντας συμμετάσχει σε 66 ορειβατικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων είχε ανέβει στα ορεινά συγκροτήματα των Άλπεων, των Άνδεων, των Ιμαλαΐων, του Καρακορούμ, των Καναδικών Βραχωδών Ορέων και του Παμίρ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον «αποχαιρέτησε» με στίχους του Κωστή Παλαμά: «Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του πιο σπουδαίου Έλληνα ορειβάτη, του Αντώνη Συκάρη. Ο Αντώνης είχε βάλει ως στόχο ζωής να κατακτήσει και τις 14 κορυφές άνω των 8,000 μέτρων και να υψώσει σε όλες την ελληνική σημαία. Σήμερα το πρωί και αφού είχε πατήσει την κορυφή του Dhaulagiri δεν τα κατάφερε να γυρίσει…

Γνώριζα τον Αντώνη προσωπικά. Είχαμε συζητήσει τι είναι αυτή η ακαταμάχητη έλξη που ωθεί τον άνθρωπο να ξεπερνά τις δυνατότητές του για να βρεθεί σε υψόμετρα στα οποία το σώμα φτάνει στα όριά του. Ίσως την καλύτερη απάντηση την δίνει ο Κωστής Παλαμάς με τους στίχους του οποίου τον αποχαιρετώ με συγκίνηση.

“Όσα βουνά κι αν ανεβείτε,
απ’ τις κορφές τους θα αγναντεύετε άλλες κορφές ψηλότερες,
μιαν άλλη πλάση ξελογιάστρα.
Και στην κορυφή να φτάσετε την κατάψηλη,
πάλι θα καταλάβετε πως
βρίσκεστε σαν πρώτα κάτω απ’ όλα τ’ άστρα”».

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Υπόλοιπα Αθλήματα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ